Dress Red Day: Hét recept voor het gezond houden van je hart

Sep 26, 2019

Op 29 september is het World Heart Day. Want, nog altijd sterven er ruim 17 miljoen mensen per jaar aan hart- en vaatziekten. Het is daarmee wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. In Nederland worden meer vrouwen dan mannen getroffen. Bijna één op de drie vrouwen sterft hieraan. De Hartstichting vraagt hier aandacht voor met Dress Red Day. Het doel? Meer onderzoek naar hart- en vaatziekten, want we moeten nog een hoop leren. Maar is er dan nog echt niks dat we nu kunnen doen? Wat blijkt? Sinds 1990 is al bekend dat hart- en vaatziekten te voorkomen, stop te zetten en om te keren zijn met voeding en levensstijlveranderingen. 

 

Leefstijl als medicijn

Zonder dat ze het van elkaar wisten, startten dr. Ornish en dr. Esselstyn een onderzoek naar het stopzetten en omkeren van hart- en vaatziekten. Hoe? Door zich te richten op de kernoorzaak: voeding en levensstijl. De richtlijnen van hun studies waren simpel en duidelijk: eet geen voedsel waarvan bekend is dat het schade kan toebrengen aan het hart- en vaatstelsel. Dit betekende dat de onderzoeksgroepen overwegend hoogwaardige plantaardige voeding gingen eten. Net als de mensen in gebieden op de wereld waar hart- en vaatziekten zo goed als afwezig zijn. 

Het gevolg was dat angina (pijn in de hartstreek) afnam of verdween en tegelijkertijd daalden de cholesterolniveaus aanzienlijk. Beide artsen bevestigden door middel van röntgenfoto’s dat de ziekte bij de patiënten stopgezet of omgekeerd werd. Het probleem werd bij de kern aangepakt. Je stelt het lichaam in staat zichzelf te genezen, net als het een wondje in je arm kan helen, als je het maar niet steeds blijft openkrabben. 

Dit is fantastisch nieuws, want dit betekent dat je zelf grote invloed hebt of je deze ziekte wel of niet gaat krijgen. En als je het al hebt, kun je het vaak zelfs omkeren door gezonde voeding en levensstijlveranderingen. 

 

Erkenning

Inmiddels erkennen grote instellingen als de American Dietetic Association dat een plantaardig voedingspatroon gezond is en gezondheidsvoordelen oplevert in het voorkomen en genezen van westerse ziekten. Steeds meer doctoren beginnen de voordelen van een plantaardig voedingspatroon te erkennen om goede gezondheid te behouden en ziekten te genezen. Een van Amerika’s grootste non-profit zorgverzekeraars, Kaiser Permanente, heeft naar de wetenschap gekeken en raadt een plantaardig voedingspatroon aan bij het voorkomen en behandelen van welvaartsziekten. Ook voormalig voorzitter van de Amerikaanse American College of Cardiology is plantaardig gaan eten na het wetenschappelijk bewijs gezien te hebben.

Duizenden mensen hebben hun hart- en vaatziekten al stopgezet of omgekeerd. Misschien is de bekendste van hen wel oud president Bill Clinton

 

Van hoog naar laag

Maar wacht eens even, wat gebeurt er met de volksgezondheid als een heel land verantwoordelijkheid neemt en en meer gezond plantaardig gaat eten? 

Finland is een mooi voorbeeld. In 1969 had Finland wereldwijd gezien het hoogste percentage doden door hart- en vaatziekten. Na een petitie heeft de overheid het ‘North Korelia Project’ gelanceerd. Door de inzet van subsidies en campagnes hebben zij vlees- en zuivelboeren gestimuleerd om bessen te gaan verbouwen. Ook de bevolking werd gestimuleerd meer plantaardig te eten door middel van voorlichtingscampagnes. Er werden vriendschappelijke competitiegroepen georganiseerd met als doel het cholesterol in de deelnemers te verlagen. Het resultaat? Van 1969 tot 2006 heeft er een daling van 85% plaatsgevonden aan doden door hart- en vaatziekten. Ook het aantal mensen dat stierf aan kanker nam sterk af. 

 

Levensreddende informatie

Zou dit levensreddende recept voor een gezond lichaam niet algemeen bekend moeten zijn?

We moeten mensen helpen, ondersteunen en begeleiden deze levensstijlveranderingen te maken. Onze fysieke omgeving zo inrichten dat de gezondste keuze de makkelijkste is. Uiteindelijk moet iedereen zelf bepalen of en hoever ze gaan met gezonde levensstijlveranderingen. Maar bedenk: de bijwerkingen van het eten van gezonde voeding zijn een stuk prettiger dan die van een operatie of de bijwerkingen van medicijnen. Je verlengt je leven, je krijgt meer energie, belandt op een gezond slank gewicht en wordt helderder van geest. Laten we vandaag iets roods dragen, maar vooral actie ondernemen. Je hart zal je dankbaar zijn!

 

Wil jij ook ontdekken hoe je de rest van je leven gezond kunt blijven eten, zonder honger te lijden of die dingen op te geven waar je zo van geniet?

Meld je nu aan voor een gratis adviesgesprek. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.