Schrijf je nu in op de wachtlijst voor de 4-weekse Healthy Heart Cursus in Amsterdam door hier te klikken!

Drie verwarmende winterse latte's!

Uncategorized Jan 30, 2018

Wat knapte ik daar van op zeg! Genietend nam ik kleine slokjes, terwijl ik door een woontijdschrift bladerde. Net ervoor kwam ik verkleumd en als een verzopen katje thuis. Terwijl ik naar huis fietste kreeg ik al zin in een heerlijke verwarmende latte. Bij thuiskomst snel een douche en een pannetje op het vuur. Hier zijn mijn drie favoriete winterse latte’s!

 1. Vanilla-cinnamon latte

 Voor deze heerlijk zachtzoete latte heb je nodig (per persoon):

  • 1 kopje espresso / sterke koffie
  • 150 ml plantaardige melk (ik gebruikte Oatly haverdrink)
  • ½ tl kaneel
  • ½ vanillepeultje (door de lengte gesneden)
  • maple syrup (optioneel)

Zet een kopje espresso (sterke koffie kan ook). Doe de plantaardige melk in een steelpannetje. Voeg de kaneel en het vanillepeultje toe. Breng de melk tot net onder het kookpunt en verwijder het vanillepeultje. Schraap het vanillepeultje nog even leeg met een mesje en roer dit door de melk. Voeg de koffie/espresso toe. Voeg maple syrup toe...

Lees verder...

Book review: healthy plantbased cooking!

Ik verbaas me er altijd over hoeveel er mogelijk is op het gebied van plantaardig koken. Het is vaak echt heel simpel. Plantaardig eten is helemaal niet moeilijk! Kijk maar naar de drie plantaardige kookboeken in deze blog. 

Ooit hoop ik ook een boek te schrijven over gezonde plantaardige voeding, net zo mooi als deze drie toppers: Kickstart, The Happy Pear en Thug Kitchen.

 Ze hebben een duidelijke overeenkomst: de recepten zijn allemaal goed te doen, gezond en plantaardig. 

 1. Kickstart - naar een energieke en gezonde levensstijl

 

Haar boek de Vegarevolutie smaakte naar meer. In de Vegarevolutie gaf Lisa Steltenpool ons naast recepten informatie over gezondheid, dierenwelzijn, milieu en duurzaamheid. Hierin bewees Lisa al dat eerlijk en duurzaam eten lekker en gezond is. In Kickstart richt Lisa zich op het bieden van praktische oefeningen en checklists om vandaag nog gezonder te leven en om eventueel af te vallen. 

Bewustwording zou een...

Lees verder...

Hoe Jan Pauw zijn hart- en vaatziekte begon om te keren met voeding

“Het eten dendert door de darmen”
Is een uitspraak die ik nooit zal vergeten. Springend op het podium demonstreert Jan Pauw zijn goede fysieke conditie. Het is 8 oktober en we zijn in Amsterdam met The Healthy Heart. Na een interessante lezing van artsen Heleen en Alphonse Roex komt Jan Pauw trots en stralend het podium op. 75 jaar oud, 25 jaar gewerkt als chemisch analist, 12 jaar als schoorsteenveger en inmiddels gepensioneerd.

Het verhaal van Jan begint in 2014. Na een griepje krijgt Jan voor de eerste keer pijn op de borst. Hij denkt dat het te maken heeft met de griep en besluit er niets mee te doen. In 2016 wordt Jan opgenomen in het ziekenhuis in verband met een longontsteking.

Daar wordt ook vastgesteld dat hij drie kransslagadervernauwingen heeft. Begin 2017 hoort hij in het UMC Utrecht dat er een bypassoperatie nodig is, maar dat deze moeilijk uitvoerbaar is vanwege de ernstig ontstoken kransslagader. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat na de...

Lees verder...

Proteïne: een risicofactor voor hart- en vaatziekten?

Proteïne houdende producten 'bloeien' als nooit tevoren. Naar verwachting wordt er in 2017 voor maar liefst 9.5 biljoen euro aan proteïnerepen, poeders en andere supplementen weg-gekauwd. Maar zijn producten en levensmiddelen hoog in proteïne wel zo gezond als je denkt? Bijna iedereen is bekend met het feit dat cholesterol en verzadigde vetten een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten. Hoe zit dat met proteïne?

Uit een recente Harvard studie blijkt, dat niet zozeer de hoeveelheid proteïne invloed heeft op hart- en vaatziekten, maar de bron hiervan wel. Wat bleek? Hoe meer proteïne uit dierlijke bron werd geconsumeerd door de ‘gezonde testgroep’ van mannen, hoe hoger hun kans op atherosclerose. ‘Gezonde groep’ betekent in dit geval dat de mannen geen verhoogde bloeddruk, hoog cholesterol of diabetes hadden. Het blijkt dus dat deze groep misschien niet zo gezond blijkt te zijn als we verder kijken dan alleen risicofactoren...

Lees verder...

Vanaf welke leeftijd ontwikkelt hart- en vaatziekte zich?

cholesterol voeding Apr 23, 2017
Hoewel een hartinfarct meestal “uit het niets” toeslaat, is het niet een ziekte die uit het niets komt aanwaaien. Uit autopsies bij gesneuvelde soldaten uit de Korea oorlog in 1953, bleek dat bij 77% van mannen al atherosclerose met het blote oog waar te nemen was. Deze mannen waren gemiddeld pas 22. Dit soort studies tonen aan dat hart- en vaatziekten zich veel vroeger ontwikkelt, dan dat de eerste symptomen verschijnen. Uit vervolgstudies, uitgevoerd op duizenden andere soldaten, kwamen vergelijkbare cijfers naar voren.

Heeft je kind al hart- en vaatziekten?
Waarschijnlijk denk je dat 22 jaar jong is, maar wat gebeurt er als we naar de aderen van jonge kinderen kijken? Slagaderverkalking (atherosclerose) begint met een “onschuldige” vettige aanslag. Dit noemen we een fatty streak. Wat blijkt? Bij de meeste kinderen van 10 jaar wordt deze aanslag al aangetroffen. Al in de jaren 80 werden de eerste aanwijzingen gevonden over wat bijdraagt aan de ontwikkeling...

Lees verder...

Wat zijn optimale cholesterolwaarden?

cholesterol voeding Apr 10, 2017
Cholesterol en hart- en vaatziekten… wat zijn optimale waarden en waarom? Voordat we kijken naar wat optimale cholesterolwaarden zijn, zoomen we even uit. Cholesterol is belangrijk, maar niet de enige factor als het op hart- en vaatziekten aankomt. Onderzoekers hebben 9 factoren ontdekt die minstens 90% van je kans op een eerste hartinfarct bepalen. Welke factoren? Roken, een te hoog cholesterolgehalte, te weinig beweging, een hoge bloeddruk, obesitas, diabetes, stress en een te lage groente- en fruitconsumptie. Bijna allemaal factoren die met levensstijl te maken hebben en dus ook positief te veranderen zijn.

Een opvallende visie Toch kijkt Dr. William Clifford Roberts, directeur van het Baylor Heart and Vascular Institute en hoofdredacteur van het American Journal of Cardiology, hier iets anders tegen aan. Hij is ervan overtuigd dat atherosclerose slechts één enkele oorzaak heeft, namelijk een te hoog cholesterolgehalte. De andere risicofactoren dragen volgens...

Lees verder...

Hoe goed werken cholesterolverlagende medicijnen eigenlijk?

voeding Apr 04, 2017
Veel mensen onderschatten de kracht van gezonde levensstijlveranderingen. Vaak heeft dit te maken met een te groot vertrouwen in de kracht van medicijnen, om bijvoorbeeld hart- en vaatziekten te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat mensen de positieve werking van cholesterolverlagende medicijnen om een hartaanval te voorkomen, flink overschatten. Dit geldt ook voor medicijnen om heupfracturen tegen te gaan, net zoals het maken van mammogrammen om sterfgevallen door borstkanker te voorkomen.

Misverstanden Patiënten geloven bijvoorbeeld dat een medicijn als Lipitor (bedoelt om hartaanvallen te voorkomen) 100 keer krachtiger werkt dan het feitelijk doet. Het blijkt dat mensen vaak niet zouden kiezen voor dit soort medicijnen als ze de werkzaamheid ervan beseffen. Ongeveer 5% van de mensen heeft over de loop van 5 jaar profijt bij het nemen van cholesterolverlagende, bloeddrukverlagende en bloedverdunnende medicijnen. Dokters delen deze cijfers dan ook...

Lees verder...

Wat de grootste diëtistenvereniging ter wereld zegt over een plantaardig dieet

voeding Jan 11, 2017
Steeds meer mensen gaan om verschillende redenen (meer) plantaardig eten. Soms heerst het beeld dat plantaardig eten een aantal risico’s met zich meebrengt. De kans op tekorten zou groot zijn, kinderen en zwangere vrouwen kunnen beter niet plantaardig eten, en uiteindelijk zou het je gezondheid aantasten. Er was veel onduidelijkheid, daar is nu een eind aan gekomen.

De Academy of Nutrition and Dietetics is de grootste Amerikaanse organisatie op het gebied van food professionals. Ze vertegenwoordigen meer dan 100.000 geregistreerde diëtisten, voedingsdeskundigen en wetenschappers. Wat hebben ze gedaan? Ze hebben naar de wetenschappelijke literatuur gekeken en een grondig onderbouwd statement uitgebracht:

“De Academy of Nutrition and Dietetics neemt de positie in dat goed geplande vegetarische en plantaardige diëten gezond zijn, alle voedingsstoffen bevatten, en gezondheidsvoordelen opleveren bij het voorkomen en genezen van ziekten. Deze diëten zijn...

Lees verder...

De 7 meest voorkomende vragen over een plantaardig dieet beantwoord

voeding Dec 28, 2016
Je bent (meer) plantaardig gaan eten, maar weet niet wat je kunt antwoorden als iemand er een vraag over stelt. Is je nieuwe leefstijl wel gezond? Mis je geen essentiële voedingstoffen? Dit artikel is je wetenschappelijk onderbouwde spiekbrief. Elk gesprek is een goede mogelijkheid om een stukje van de verwarring die heerst rondom gezonde plantaardige voeding weg te nemen. Vaak komen dit soort situaties rond de feestdagen extra voor. Dit kan lastig zijn, zeker als je de feitjes rondom optimale voeding en je voedingskeuzes niet zo een twee drie uit je hoofd weet. Om je te helpen heb ik de top 7 meest voorkomende gespreksingangen op een rij gezet. Lees het goed door, het liefst een paar keer. Niet alleen voor jezelf, maar ook om niet met je mond vol tanden te staan als je iets gevraagd wordt hierover.
  1. Het zijn niet de koolhydraten die je niet dik maken

Het zijn toch al die koolhydraten die ervoor zorgen dat we in het westen te kampen hebben met overgewicht? Aardappelen, rijst,...

Lees verder...

Hoe sapvasten je gezondheid en immuunsysteem een boost kan geven

vasten voeding Dec 18, 2016
Na jaren gevast te hebben waren de benen van Boeddha net bamboestokken. Zijn ruggengraat leek op een touw, zijn borst zag eruit als een dak van een ingestort huis en zijn ogen waren zo diep in zijn oogkassen gezakt, dat ze eruitzagen als stenen in een diepe bron. Nog steeds verkreeg hij niet wat hij hoopte te bereiken – verlichting. Dit verhaal sluit aan bij de het beeld dat ik had bij sapvasten, een oeroude traditie die in elke religie terugkomt. Studies tonen inmiddels aan dat je gelukkig niet zo ver als Boeddha hoeft te gaan om doeltreffende gezondheidsvoordelen te ervaren. Slechts 3 tot 5 dagen sap- of watervasten kan al indrukwekkende resultaten opleveren.

De uitdaging van de moderne wereld
In deze tijd worden we veel meer dan ooit blootgesteld aan ‘giftige’ stoffen. Denk aan het inademen van vervuilde lucht, het binnenkrijgen van zware metalen, uitlaatgassen, het eten van slechte voeding en consumeren van lichaamsvreemde stoffen als aspartaam en ga zo maar...

Lees verder...
1 2 3
Close

50% Compleet