Hoe krijg je moeiteloos de juiste hoeveelheid proteïne binnen?

proteïne voeding Sep 15, 2018
Toen ik een aantal jaar geleden naar de sportschool ging, hoorde ik van alle kanten dat ik na het sporten veel proteïne moest eten, om spieren op te bouwen en te herstellen. ‘Hoe meer proteïne, hoe beter’, werd aangeraden. Bang om niet genoeg proteïne binnen te krijgen begon ik whey poeder te gebruiken en at ik zoveel mogelijk magere kwark en eieren. Ik wilde natuurlijk dat mijn lichaam zo goed mogelijk herstelde na het sporten. Maar klopt dit eigenlijk wel? Moeten we zoveel mogelijk proteïne binnen krijgen en zijn proteïnen uit dierlijke bron hier het beste voor? Of is er een effectievere bron?

Wat is proteïne?
Proteïne, ook wel eiwit genaamd, is een van de drie macronutriënten (vet, koolhydraten en proteïne) die we nodig hebben om te leven. Aminozuren zijn de bouwstenen van proteïne. In onze cellen zijn ongeveer 150 verschillende aminozuren te vinden, 20 hiervan vormen samen wat wij proteïne noemen. Proteïne...

Lees verder...

Verslechterde conditie, kortademig, snel moe? Neem actie!

Uncategorized Sep 08, 2018
Vaak zien we westerse chronische ziekten als onlosmakelijk verbonden met het ouder worden. Maar er is een uitweg, zoals voormalig Amerikaans president Bill Clinton ervaren heeft. Hart- en vaatziekten is wereldwijd helaas nog steeds doodsoorzaak nummer één. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je getroffen wordt. Vaak begin je het te voelen aan een verslechterde conditie, kortademigheid en steken op de borst (als u hier last van heeft, hoeft dat niet te betekenen dat u hart- en vaatziekten heeft, maar laat het nakijken voor de zekerheid). Je kunt deze ziekte ook ontwikkelen zonder ooit symptomen te voelen.

Voorkomen is beter dan genezen
Hieronder behandelen we het geval van Bill Clinton en hoe hij zijn hart- en vaatziekten overwon met voeding en leefstijlveranderingen.

In 2004 onderging Bill Clinton een viervoudige bypassoperatie, waar vier aders uit zijn lichaam werden gebruikt om vier geblokkeerde kransslagaders te omzeilen. Niet veel later, in 2005, onderging...

Lees verder...

De vier pijlers voor optimale gezondheid en hoe je hier dagelijks invloed op hebt

blue zones voeding Sep 01, 2018
Waar begin je als je wilt weten hoe je optimale gezondheid kunt bereiken? Als je doel is om zo gezond mogelijk te leven, is het belangrijk om te kijken naar de mensen die in grote gezondheid het oudst worden. Als een groep mensen een positief of negatief resultaat behaalt, is dat meestal geen toeval. Als je heel goed wilt worden in een sport of een bepaalt diploma wilt halen, zal je er hard voor moeten werken en bepaalde dingen juist wel of niet doen. Om te bepalen wat dit betekent voor je dagelijkse keuzes en handelingen, moeten we eerst bepalen wat gezondheid is. De World Health Organization definieert gezondheid als volgt: "Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken." Gezondheid is dus meer dan alleen de afwezigheid van ziekte. Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op het totaalplaatje van gezondheid.

Zijn er samenlevingen op aarde waar mensen in...

Lees verder...

Gezonde voeding: een aanstellerige hype of redding van alles en iedereen?

Waarom lopen de emoties altijd zo hoog op als het om gezonde voeding gaat? Vaak denken mensen dat je jezelf enorm beperkt met een plantaardig voedingspatroon. Maar wat als ik je vertel dat het juist geen beperking is, maar juist zorgt voor meer vrijheid? Dan heb ik het over vrijheid in gezondheid, zonder lichamelijke beperkingen. Kan dat?

De huidige realiteit
Terwijl iedereen zich druk maakt om mensen die geen dierlijke producten eten, ligt niemand er wakker van dat McDonalds bekroond wordt voor zijn kindermarketing met de Grote Reclame Prijs.[1] Dat betekent dat een bedrijf dat zijn geld verdient met het verkopen van junkfood en bewerkt rood vlees - producten die door de Wereldgezondheidsorganisatie als kankerverwekkend geclassificeerd zijn, samen met sigaretten - bejubeld wordt omdat ze kinderen zo goed weten te verleiden tot het kopen van zijn producten.[2] Daarnaast zijn ze sponsor van grote sportevenementen als het WK Voetbal en de Olympische spelen, waar...

Lees verder...

Hoe kun je gezond eten zonder voedingsdeskundige te zijn?

voeding Aug 18, 2018
Tegenwoordig praten we als we het over gezond eten hebben allemaal over calorieën en vitaminen alsof we precies weten wat het effect hiervan op ons lichaam is. Krijg je wel genoeg proteïne, calcium en antioxidanten binnen? Maar weten we echt al zoveel over gezond eten en wat al deze voedingsstoffen doen? Weleens stil gestaan bij wat er gebeurt als je een appel eet? Het antwoord is waarschijnlijk veel complexer dan je ooit gedacht hebt. Waarschijnlijk wil je dat helemaal niet weten. Je wil vooral weten dat de appel lekker is en je gezonder maakt. Hoe, dat maakt niet uit. Dat een appel dat doet doordat het onder andere duizenden antioxidanten bevat, hoef je niet te weten om gezonder te worden. Omdat elke stof elke andere stof beïnvloedt, is er een bijna oneindig aantal mogelijke biologische gevolgen. En dan hebben we het alleen nog maar over een appel.

Reductionisme vs. Integraal denken Kijken we wel op de juiste manier naar gezond eten? De vooraanstaande wetenschapper...

Lees verder...

Let's talk about sex: wat voeding kan doen voor een goed potje seks

Veel mensen staan er niet bij stil, maar gezonde aderen zijn heel belangrijk voor een gezond seksleven. Hoe zit dit? Een standaard westers dieet wordt geassocieerd met atherosclerose en dus ongezonde aderen. Atherosclerose speelt een belangrijke rol bij impotentie, maar ook bij een hartaanvallen of beroerte. Doordat de dunste slagaderen naar je geslacht gaan, merk je het hier vaak het eerste als je aderen aan het dichtstslippen zijn.

Voeding en je seksleven
Wat voor soort voedsel je op je bord legt, kan gevolgen hebben tot in de slaapkamer. Daarom is het belangrijk om het grootste deel van je voeding te halen uit niet of nauwelijks bewerkte plantaardige producten. Denk aan groenten, volkoren granen, fruit, peulvruchten en met mate noten en zaden. Hieruit kun je alle stoffen halen die je nodig hebt, zonder de nadelige stoffen die in dierlijke producten zitten die geassocieerd zijn met ongezonde aderen en dus een verhoogde kans op een slecht seksleven.

Het gaat om het totaalpakket...

Lees verder...

7 praktische stappen om je geluk te verhogen

"Geluk is erg onwiskundig. Je moet het delen om het te vermenigvuldigen." - Loesje.

Verlaging van je stressniveau is verhoging van je gelukniveau en andersom
Dat werpt meteen een hele praktische vraag op: wat is effectiever: focus op stressmanagement of focus op geluksverhoging. Of allebei? En wat is het verschil tussen de eerste aanpak en de andere?

De bevindingen van Positive Psychology op gelukmanagement
Er is een interessant wetenschappelijk onderzoek opgezet naar het effect van positieve benadering in coaching. In dit onderzoek werd met name gekeken naar de effectiviteit van coaching van voetbalteams. Teams uit groep 1 werden gecoacht door te werken aan de negatieve, beperkende blokkades van spelers. De teams uit groep 2 werden gecoacht op het verbeteren van hun bestaande talenten en kwaliteiten. Wat bleek? De vooruitgang van de positief gecoachte teams was duidelijk en significant hoger dan die van het andere team waarbij de aandacht werd gezet op het verbeteren van...

Lees verder...

Een gezonde huid komt van binnenuit

Naar schatting heeft zo’n 85% van jongeren in geïndustrialiseerde landen last van acne, eczeem of een slechte huid. Vaak wordt de oplossing gezocht in (hormoon)zalfjes, crèmepjes of medicijnen, maar dit pakt het probleem niet bij de kern aan. Want, je lichaam wordt opgebouwd uit de voeding die je eet. De kwaliteit van je voeding bepaald daarom ook voor een groot deel de gezondheid van je huid. Om een gezonde en stralende huid te krijgen en te houden, is het belangrijk je huid van binnenuit te voeden. 

Welke voeding is het beste voor je huid?  
Er zijn nogal wat verschillen tussen het volgen van een gezond plantaardig dieet en een "normaal" dieet. Als je gezond plantaardig eet, krijg je automatisch veel meer gezonde stofjes als vitaminen, mineralen en fytonutrienten binnen. Deze stoffen dragen bij aan een betere doorbloeding en een gezondere, glanzende huid.

Welke stoffen spelen een belangrijke rol?
Antioxidanten zoals vitamine A, C en E spelen een...

Lees verder...

No stress, focus!

Misschien sta je er niet bij stil, maar het type voedsel dat je eet heeft grote invloed op hoe goed jij je wel of niet kunt concentreren en ontspannen. Een westers eetpatroon hoog in dierlijke en bewerkte producten, draagt bij aan de dagelijkse stress die we ervaren.

Hoe zit dit?
Als je lichaam niet genoeg gezonde stoffen geeft die het nodig heeft om optimaal van te leven, heeft dit invloed op hoe jij je voelt. Eigenlijk is dit heel logisch, want je lichaam probeert altijd zo gezond mogelijk te zijn. Als het niet de juiste bouwstoffen ontvangt, stuurt het een stresssignaal af, om jou er op attent te maken dat er iets moet veranderen. 

Stress door onvolwaardige voeding ontstaat wanneer je lichaam een tekort heeft aan gezonde stoffen als vitaminen, mineralen, fytonutriënten, vezels en/of gezonde vetten. 

In het westen krijgen mensen vaak een chronisch teveel aan dierlijke proteïne, verzadigde vetten, cholesterol, bloem, suiker en zout binnen. Dit zorgt ervoor dat je...

Lees verder...

Pijn op de borst? Alarm!

Als u regelmatig een drukkend gevoel op de borst ervaart, of steken in de hartstreek voelt, dan kan dat betekenen dat u hart- en vaatziekte heeft. Hoe dit voelt kan van persoon tot persoon verschillen. De pijn kan uit het niets komen, of langere tijd sluimeren. Vaak bij inspanning of stress. Heeft u dit soort klachten? Onderneem dan actie.

Op het moment dat je hartspier te weinig zuurstof krijgt, kan dit zorgen voor pijn op de borst. Dit heet angina pectoris. Naast beweging en toegenomen stress, kunnen heftige emoties ook een rol spelen. Vaak wordt de druk veroorzaakt door een vernauwing in de kransslagaders. Als de pijn uitstraalt naar de armen, hals en kaak, duidt dit vaak op hartklachten. De bekendste hartaandoening is een hartinfarct.

Wat nu?
Pijn op de borst hoeft echter niet meteen te betekenen dat u een hartaandoening heeft. Er zijn verschillende oorzaken die pijn op de borst kunnen veroorzaken. Omdat het voor uzelf erg moeilijk is om de oorzaak vast te stellen, is het...

Lees verder...
1 2
Close

50% Compleet