Last van een te hoog cholesterol? Vermijd deze voedingsmiddelen.

LDL-cholesterol wordt in de volksmond ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd en HDL-cholesterol het ‘goede’ cholesterol. LDL (Low Density Lipoprotein) en HDL (High Density Lipoprotein) zijn eiwitten die cholesterol door het bloed vervoeren. LDL transporteert cholesterol van de lever naar de lichaamscellen. HDL neemt een deel van het overschot aan LDL op. Bij een teveel aan LDL wordt niet al het LDL-cholesterol uit het bloed gebruikt, maar kan het in de wanden van je bloedvaten blijven plakken. Daarom is één van de voedingsadviezen ook: vermijd cholesterol uit voeding. Je lichaam maakt zelf alle LDL-cholesterol aan wat het nodig heeft. Als je dan ook nog eens cholesterol uit voeding toevoegt, dan verhoogt het LDL-cholesterol onnodig, wat dus zorgt voor een vetafzetting in je bloedvaten. Voedsel dat veel verzadigd vet bevat verhoogt het LDL-cholesterol nog meer dan voedsel wat cholesterol bevat. Daarom is het tweede advies: vermijd voedsel met verzadigd vet.

Vermijden

Vermijd voedingsmiddelen met cholesterol en verzadigd vet. Denk hierbij aan:

  • Dierlijke producten. Vetten uit dierlijke producten zijn verzadigd en dierlijke producten bevatten cholesterol. Met dierlijke producten bedoelen we alles wat van dieren komt: melk, boter, kaas, vlees en vis. Ja, ook in vis zit teveel cholesterol en verzadigd vet wat ons LDL-cholesterol doet stijgen. Hoe vetter de vis, hoe meer cholesterol en hoe meer verzadigd vet. De onverzadigde vetten in vis kunnen hier niet tegenop.
  • Bewerkte voeding. Hieronder valt niet alleen koek, gebak en gefrituurd voedsel, maar ook suiker en olie. Alle voeding waar vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten zijn ontdaan tijdens het productieproces valt onder bewerkte voeding. Bewerkte voeding kan niet goed door je lichaam verwerkt worden door het gebrek aan vezels en andere goede voedingsstoffen. Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten teveel verzadigd vet.

Eten om te genezen

Wat kan ik wel eten? Alles wat past in een hoogwaardig plantaardig voedingspatroon. Wat dit inhoudt? Hele voeding eten: groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, zaden en noten. Dit alles onbewerkt en zoveel mogelijk zelf gemaakt. Het gaat hierbij om de kwaliteit van je voeding en niet om de kwantiteit. Als je een hoogwaardig plantaardig voedingspatroon volgt hoef je geen calorieën te tellen, omdat je automatisch voedsel tot je neemt waar veel vezels in zitten. Deze vezels zorgen voor een vol gevoel, waardoor het lastig is om teveel te eten. Verder zorgt een hoogwaardig plantaardig voedingspatroon voor een perfecte balans in koolhydraten, eiwitten en vetten, hierdoor zul je zelfs afvallen en op gewicht blijven.

Mensen die in de jaren 80 in het onderzoek van dr. Esselstyn overstapten op een hoogwaardig plantaardig voedingspatroon verlaagden hun LDL-cholesterol en alle tekenen van hart- en vaatziekten verdwenen als sneeuw voor de zon. De deelnemers van het onderzoek hadden te horen gekregen dan hun totaalcholesterol te hoog was en dat er eigenlijk niets aan te doen was. De groep begon met een gemiddeld totaalcholesterol van 6.35 mm/l en aan het einde van het onderzoek zat het gemiddelde op 3.50 mm/l. Een enorm verschil! 21 jaar later schreef dr. Esselstyn dat alle deelnemers van zijn onderzoek nog leefden en in goede gezondheid verkeerden.

Naast het aanpassen van je voedingspatroon is het belangrijk dat je voldoende beweegt (minstens 30 minuten per dag) en dat je stress vermijdt. Op deze manier pak je alle oorzaken van een verhoogd cholesterol aan. Heb je vragen of weet je niet goed waar je moet beginnen? Vraag hier een vrijblijvend consult aan of mail naar [email protected] voor meer informatie.

Lees hier hoe Jan zijn cholesterol verlaagde en zijn hart- en vaatziekte aanpakte met voeding en beweging.

 

Bronnen

Maki, KC, Van Elswyk, ME, Alexander, DD, Rains, TM, Sohn, EL, McNeill, S. A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials that Compare the Lipid Effects of Beef Versus Poultry and/or Fish Consumption. J Clin Lipidol. 2012 Jul-Aug;6(4):352-61.

J H O’Keefe Jr, L Cordain, W H Harris, R M Moe, R Vogel. Optimal low-density lipoprotein is 50 to 70 mg/dl: lower is better and physiologically normal. J Am Coll Cardiol. 2004 Jun 2;43(11):2142-6.

C B Esselstyn. Introduction: more than coronary artery disease. The American Journal of Cardiology November 26, 1998. Volume 82, Issue 10, Supplement 2, Pages 5–9.

W C Roberts. Atherosclerotic risk factors--are there ten or is there only one? Am J Cardiol. 1989 Sep 1;64(8):552-4.

 

Meld je nu aan voor een gratis adviesgesprek. 

Krijg inzicht in uw situatie gebaseerd op het huidige gewicht van wetenschappelijk bewijs. 

➜ GRATIS CONSULT AANVRAGEN
Close

50% Compleet

GRATIS CONSULT AANVRAGEN

Vraag vrijblijvend een consult aan door onderstaand formulier in te vullen. Slechts 20 plekken per maand beschikbaar.