Alles over cholesterolwaarden

Het is goed om te weten wanneer je cholesterolwaarden te hoog zijn en wanneer er dus tijd is voor actie. Een te hoog cholesterol zorgt namelijk voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Men spreekt van te hoge cholesterolwaarden wanneer er teveel LDL-cholesterol in het bloed zit. Wanneer dit het geval is, wordt dit ook wel hypercholesterolemie genoemd.

Grenswaarden in Nederland

In Nederland worden cholesterolwaarden aangegeven met mmol/l (= millimol cholesterol per liter bloed). Er mag wel wat cholesterol in je bloed zitten, want cholesterol is nodig voor de opbouw van lichaamscellen en hormonen. Teveel cholesterol kan zich gaan afzetten op de wand van je bloedvaten waardoor er uiteindelijk steeds minder ruimte ontstaat in je bloedvaten. Wat zijn de normale waarden in Nederland? En welke waarden zorgen voor een sterk verhoogd risico? Zie de afbeelding hieronder voor de grenswaarden die in Nederland gehanteerd worden [1].

 

Normale cholesterolwaarden geen optimale waarden

De bovengenoemde grenswaarden die in Nederland gehanteerd worden zijn vastgesteld in de Herziening Consensus Cholesterol in 1991 en zijn op basis van het gemiddelde van de westerse bevolking [1]. Is het dan wel handig om hier nu nog van uit te gaan? De gemiddelde westerse bevolking leeft best ongezond en sinds 1991 is er veel veranderd. Zijn deze gemiddelde cholesterolwaarden nu dan wel zo representatief? De normale cholesterolwaarden zijn eigenlijk abnormale waarden, zoals hieronder wordt uitgelegd. Dit verklaart ook waarom mensen met ‘normale’ cholesterolwaarden nog steeds hart- en vaatziekten ontwikkelen.

 

De optimale cholesterolwaarden

In onderzoeken naar de optimale cholesterolwaarden is er gekeken naar de cholesterolwaarden van pasgeboren baby’s, apen (waar ons DNA voor 98% mee overeenkomt) en van mensen in gebieden waar het sterftecijfer bij hart- en vaatziekten extreem laag is (de mensen in deze gebieden eten overwegend plantaardig). Wat ontdekte men? De optimale cholesterolwaarde voor het LDL-cholesterol ligt tussen de 1,293 mmol/l en 1,810 mmol/l. Een cholesterol van boven de 1,810 mmol/l geeft al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Met deze onderzoeken is meerdere malen aangetoond dat deze waarden eigenlijk aangehouden moeten worden als grenswaarde voor een gezond cholesterol. Uit gerandomiseerde onderzoeken met controlegroepen is gebleken dat mensen met cholesterolwaarden van tussen de 1,293 mmol/l en 1,810 mmol/l geen hart- en vaatziekten ontwikkelen en daarom hanteert The Healthy Heart deze grenswaarden. Ongeveer 65% van de mensen in Nederland met een leeftijd van 30-70 jaar oud heeft een licht verhoogd cholesterol van boven de 5,0 mmol/l [2]. Met ongeveer twee keer zoveel als wat optimaal blijkt te zijn.

 

Cholesterolwaarden verlagen

Als je dit zo leest mag meer dan de helft van volwassen Nederland wel aan de cholesterolverlagende medicijnen. Sommige wetenschappers zeggen dat je van kinds af aan al aan de medicatie moet. Dat is niet te doen natuurlijk, financieel niet, maar ook lichamelijk gezien lijkt me dat geen goed idee, aangezien volwassenen al met veel bijwerkingen te maken hebben. En bij 95% van de mensen hebben cholesterolverlagende medicijnen geen effect.

Een andere optie is de oorzaak aanpakken bij de kern met een gezonde leefstijl. Mensen die dit goed aanpakken behalen lage cholesterolwaarden zonder medicijnen, zetten hun hart- en vaatziekten stop en keren deze vaak zelfs om. Lees hier meer over hoe je zelf je cholesterol kunt verlagen.

 

Bronnen van onderzoeken naar optimale cholesterolwaarden

o   National Cholesterol Education Program Expert Panel. Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). Circulation. 2002; 106: 3143.

o   M M Benjamin, M.M., W C Roberts. Facts and principles learned at the 39th Annual Williamsburg Conference on Heart Disease. Proc (Bayl Univ Med Cent). 2013 Apr; 26(2): 124–136.

o   J H O’Keefe Jr, L Cordain, W H Harris, R M Moe, R Vogel. Optimal low-density lipoprotein is 50 to 70 mg/dl: lower is better and physiologically normal. J Am Coll Cardiol. 2004 Jun 2;43(11):2142-6.

o   C B Esselstyn. Introduction: more than coronary artery disease. The American Journal of Cardiology November 26, 1998. Volume 82, Issue 10, Supplement 2, Pages 5–9.

o   W C Roberts. Twenty questions on atherosclerosis. Proc (Bayl Univ Med Cent). 2000 Apr; 13(2): 139–143.

o   W C Roberts. Atherosclerotic risk factors--are there ten or is there only one? Am J Cardiol. 1989 Sep 1;64(8):552-4.

o   D Steinberg. Thematic review series: the pathogenesis of atherosclerosis: an interpretive history of the cholesterol controversy, part III: mechanistically defining the role of hyperlipidemia. J Lipid Res. 2005 Oct;46(10):2037-51.

o   D Steinberg. Thematic review series: the pathogenesis of atherosclerosis. An interpretive history of the cholesterol controversy, part V: the discovery of the statins and the end of the controversy. J Lipid Res. 2006 Jul;47(7):1339-51.

o   B McManus. INTERHEART: nine factors that could save your life. Healthc Q. 2005;8(1):28.

o   S G De Biase, S F Fernandes, R J Gianini, J L Duarte. Vegetarian diet and cholesterol and triglycerides levels. Arq Bras Cardiol. 2007 Jan;88(1):35-9.

 

Bronverwijzing binnen dit artikel

[1] Herziening Consensus cholesterol. Utrecht: Centraal Begeleidingsorgaan voor Intercollegiale toetsing, 1991

[2] Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Nederland de Maat Genomen, 2009-2010

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates! 

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg de beste tips voor meer energie, een gezond hart en lichaam!

Aanmelden
Close

50% Compleet