Hoe Jan zijn hart- en vaatziekte begon om te keren met voeding

Oct 29, 2018

“Het eten dendert door de darmen”, is een uitspraak die ik nooit zal vergeten. Begin 2017 hoort Jan dat er een bypassoperatie nodig is. Slechts 8 maanden later staat Jan springend op het podium en demonstreert zijn goede fysieke conditie. Een jaar geleden waren we met The Healthy Heart in Amsterdam, als onderdeel van het seminar “Gezonde Voeding: De verwarring voorbij”. Na een interessante lezing van artsen Heleen en Alphonse Roex komt Jan Pauw trots stralend het podium op. 75 jaar oud, 25 jaar gewerkt als chemisch analist, 12 jaar als schoorsteenveger en inmiddels gepensioneerd. Lees hier zijn inspirerende verhaal! 

Het verhaal van Jan begint in 2014. Na een griepje krijgt Jan voor de eerste keer pijn op de borst. Hij denkt dat het te maken heeft met de griep en besluit er niets mee te doen. In 2016 wordt Jan opgenomen in het ziekenhuis in verband met een longontsteking.

Daar wordt ook vastgesteld dat hij drie kransslagadervernauwingen heeft. Begin 2017 hoort hij in het UMC Utrecht dat er een bypassoperatie nodig is, maar dat deze moeilijk uitvoerbaar is vanwege de ernstig ontstoken kransslagader. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat na de operatie pijnklachten zullen blijven. 

Hoogwaardig plantaardig
Jan at altijd altijd “gewoon” gezond, dacht hij. Hollands met veel groente en een stukje vlees. Een vriend van hem raadt het boek ‘Prevent and Reverse Heart Disease’ aan van dr. Caldwell Esselstyn. Hierin legt dr. Esselstyn met wetenschappelijke onderbouwing uit dat je hart- en vaatziekten kunt voorkomen en genezen met een hoogwaardig plantaardig eetpatroon. Hoogwaardig betekent puur en onbewerkt. De focus ligt op volkoren granen, groenten, peulvruchten en fruit, zonder toevoeging van olie, vet, suiker en zout. Na het lezen besloot Jan de operatie ten minste een half jaar uit te stellen, en zich strikt te houden aan het hoogwaardige plantaardige dieet.

Eén van de dingen die Jan overtuigde is dat het succes van dit voedingspatroon berust op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld in het boek ‘The China Study’ van Dr. Colin Campbell worden ruim 450 onderzoeken en referenties genoemd die de betrouwbaarheid van dit eetpatroon weergeven. Jan heeft zelf een aantal steekproeven genomen naar deze publicaties en alle artikelen zijn werkelijk gepubliceerd.

“Soms is het frustrerend te zien dat mensen lijden aan hart- en vaatziekten, terwijl dat in praktisch alle gevallen niet hoeft”.

In januari 2017 begint Jan met het plantaardige eetpatroon: “Toen we hoorden dat mijn conditie zodanig slecht was en dat ik lastig te opereren was, zijn we dezelfde avond begonnen met het eetpatroon”. Het was in het begin even zoeken naar de verschillende producten en recepten”, zegt Jan, “maar mensen zijn vaak niet op de hoogte dat plantaardig eten ook heel lekker kan zijn en dat het ook eenvoudig kan”.

Resultaat
Jan merkt duidelijke verbetering al na twee maanden. Hij gaat al snel over van vier naar twee medicijnen. Nu slikt hij alleen nog een cholesterolverlager en een lichte bloedverdunner. Zijn totale cholesterol zakt van 6,5 naar 3,1 en het LDL-cholesterol van 3,7 naar 0,9. De bloeddruk gaat van 136/82 naar 114/74. Vergelijkend met een bypassoperatie zegt Jan: “als ik een operatie zou hebben gehad en alles goed was verlopen, was ik waarschijnlijk nog zwaar patiënt geweest met een heftige – en zeer kostbare - operatie achter de rug”.

Mensen die dagelijks medicijnen slikken hebben vaak allerlei bijwerkingen. De bijwerkingen van het hoogwaardige plantaardig eetpatroon die Jan ervaart zijn:

  • Geen tandvleesontsteking meer
  • Geen Rosacea meer (een droge rode huid in het gezicht)
  • Meer energie
  • Verbeterde stoelgang: “Het eten dendert door de darmen”, aldus Jan.
  • Verbeterde conditie: tot 2014 had Jan een goede conditie, die werd langzaam minder goed, totdat wandelen op een normaal tempo niet meer mogelijk was. Dikwijls zei Jan tegen zijn vrouw Henny: ‘Loop toch niet zo hard’. Nu merkt Jan dat hij onbeperkt stevig kan wandelen en zelfs het hardlopen al weer wat kan oppakken. 

Toen Jan aan zijn cardioloog vertelde dat hij van een operatie afzag en beter wilde worden met een verandering in eetpatroon, reageerde de cardioloog met: “ik plaats stents, maak angiogrammen, et cetera. Dat is mijn specialiteit. Voeding is een andere tak van sport, daar bemoei ik me niet mee. Bovendien, niemand wil zo’n dieet”. De cardioloog vond de plannen van Jan nogal extreem. Jan vond een bypassoperatie nogal extreem en riskant en besloot zijn plannen voort te zetten.

Conclusie
Jan heeft ervaren dat de hoogwaardige plantaardige voeding geneeskrachtig is. Later vertelt hij me: “Soms is het frustrerend te zien dat mensen lijden aan hart- en vaatziekten, terwijl dat in praktisch alle gevallen niet hoeft”. En dit is precies zijn motivatie om zijn verhaal met zoveel mogelijk mensen te delen. Jan gunt iedereen hetzelfde als wat hij heeft mogen ervaren met plantaardige voeding, want voorkomen is beter dan genezen.

Jan sluit zijn verhaal af met: “Ik ben God dankbaar dat ik dit heb mogen doen en dat ik hier nu sta”.

Jan Pauw, het springlevende bewijs van de kracht van plantaardig eten, en de reden voor de mensen van The Healthy Heart om anderen te ondersteunen diezelfde levensreddende resultaten te laten ervaren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.