Wat zegt een erectiestoornis over de gezondheid van je hart?

Mar 04, 2020
erectiestoornis, hart- en vaatziekten, vegan, gezond eten,

Ik val maar gelijk met de deur in huis. Heeft u een erectiestoornis? Dan is de kans groot dat u hart- en vaatziekten zult krijgen of dat u die al heeft… 
Erectiestoornissen komen vaker voor bij mannen met een leeftijd van 50 jaar of ouder. Het wordt vaak gezien als een ouderdomskwaaltje waar je niets aan kunt doen. Het gebeurt gewoon; naarmate de jaren verstrijken, worden de erecties steeds zwakker en minder. Hoe komt dit? 

Een ouderdomskwaal?

Erectiestoornissen zijn niet normaal, hoe oud je ook bent. Wanneer dat niet lukt, is er sprake van een psychisch of fysiek probleem en vaak een combinatie van beide. 

Bij een fysieke oorzaak wordt 70% van de erectiestoornissen veroorzaakt door een probleem in de bloedvaten. Denk hierbij aan aderverkalking, een hoge bloeddruk en een te hoog ldl-cholesterol. Deze aandoeningen zorgen ervoor dat er minder bloed – en dus zuurstof – stroomt naar het hart, de hersenen en ook naar de penis. Als we alleen kijken naar aderverkalking, veroorzaakt dit meer dan 50% van alle gevallen van erectiestoornissen bij mannen die ouder zijn dan 60. 

Naast vaatproblemen kunnen erectiestoornissen ook veroorzaakt worden door onder andere diabetes (35-50% van de mannen met diabetes krijgt te maken met erectiestoornissen), nierziektes (als gevolg van bijwerkingen door medicijnen of door een verandering in hormonen, bloedcirculatie, zenuwfuncties en energieniveau), neurologische ziektes (het zenuwstelsel speelt een belangrijke rol in het krijgen van een erectie) en prostaatkanker (de behandeling veroorzaakt vaak erectieproblemen).

Waarom is een erectiestoornis gelinkt aan hart- en vaatziekten?

Een erectiestoornis wordt in veel gevallen veroorzaakt door een beschadiging van de endotheelcellen. Endotheelcellen vormen een laagje aan de binnenkant van het hart, de bloedvaten en de lymfevaten. Als de endotheelcellen beschadigd zijn, kan er veel makkelijker plaque vastplakken in de aderwand. Deze plaque kan zorgen voor aderverkalking. Aderverkalking zorgt vaak voor een vernauwing in de bloedvaten, waardoor er te weinig bloed naar het hart, de hersenen en de penis wordt gepompt. Ongeveer vijf jaar nadat een man merkt dat hij erectieproblemen heeft, zullen er meer symptomen van hart- en vaatziekten merkbaar zijn. Uit onderzoek kwam naar voren dat 57% van de mannen die ooit een bypass operatie hebben gehad en 64% van de mannen die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor een hartaanval, op een bepaald moment ook een erectiestoornis hebben gehad. 

Het is niet per se zo dat u eerst een erectiestoornis heeft en dat zich daarna andere symptomen van hart- en vaatziekten ontwikkelen. Dit kan ook andersom zijn. Het heeft in ieder geval met elkaar te maken. Het gaat eigenlijk om een vermindering van zuurstof (hetgeen vervoerd wordt in de bloedvaten) door het hele lichaam. De symptomen zijn het meest duidelijk te merken bij het hart, de hersenen en de penis. 

Wat te doen bij erectieproblemen?

  • Ga in de eerste plaats naar uw huisarts. Doe dit uiteraard als u twijfelt over de gezondheid van uw lichaam. Doe dit zeker als u in meer dan 20% van de gevallen merkt dat u geen erectie kunt krijgen en houden. Zoals u in dit artikel heeft kunnen lezen wordt een erectiestoornis vaak veroorzaakt door hart- en vaatziekten. Dit is absoluut reden tot alarm. 

  • Vermijd verzadigd en bewerkt vet. Beschadiging van de endotheelcellen wordt veroorzaakt door het eten van verzadigd vet. Uit onderzoek bleek dat gelijk na het eten van verzadigd vet beschadiging in de endotheelcellen te zien was. Verzadigd vet zit vooral in bewerkte producten en in dierlijke producten. 

  • Eet meer vezels, vezels hebben een gunstige werking op de bloedsomloop en op het verlagen van cholesterol. Vezels kun je vinden in groente, fruit, peulvruchten, volkoren granen en zaden.

  • Mocht je roken, stop daar dan mee. Als je rookt vernauwen de slagaders en beschadig je de binnenkant van je aders. 

Bronnen

Solomon, H, Man, JW, Jackson, G. Erectile dysfunction and the cardiovascular patient: endothelial dysfunction is the common denominator, 2003 Mar; 89(3): 251–253.

Heart Disease & Erectile Dysfunction, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15029-heart-disease--erectile-dysfunction

Erectile Dysfunction: A Sign of Heart Disease?, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/erectile-dysfunction/in-depth/erectile-dysfunction/art-20045141

RA Vogel, MC Corretti, GD Plotnick. The postprandial effect of components of the Mediterranean diet on endothelial function. J Am Coll Cardiol. 2000 Nov 1;36(5):1455-60.

CF Rueda-Clausen, FA Silva, MA Lindarte, C Villa-Roel, E Gomez, R Gutierrez, C Cure-Cure, P López-Jaramillo. Olive, soybean and palm oils intake have a similar acute detrimental effect over the endothelial function in healthy young subjects. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2007 Jan;17(1):50-7.

RA Vogel. Brachial artery ultrasound: a noninvasive tool in the assessment of triglyceride-rich lipoproteins. Clin Cardiol. 1999 Jun;22(6 Suppl):II34-9.

F Fuentes, J López-Miranda, P Pérez-Martínez, Y Jiménez, C Marín, P Gómez, JM Fernández, J Caballero, J Delgado-Lista, F Pérez-Jiménez. Chronic effects of a high-fat diet enriched with virgin olive oil and a low-fat diet enriched with alpha-linolenic acid on postprandial endothelial function in healthy men. Br J Nutr. 2008 Jul;100(1):159-65.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.