Kun je spieren bouwen met een plantaardig voedingspatroon?

Nov 03, 2018
vegan, spieren bouwen, proteine, eiwitten, plantbased, plantaardig

Als je aan spiermassa bouwen denkt, is de kans groot dat je dit linkt aan proteïne, vlees en whey-shakes. Want, hier zit veel proteïne in, goed voor spieropbouw. Tegelijkertijd sterven American Football spelers in Amerika vroeger aan hart- en vaatziekten dan andere mensen. Topatleten, maar met een dieet zeer hoog in dierlijke producten. Voeding is een totaalpakket met “goede” en “slechte” stoffen. Welk voedsel ondersteunt gezonde spieropbouw het beste? Dit behandelen we hieronder.

Wat is proteïne ook al weer? 
Proteïne is een van de drie macronutriënten (vet, koolhydraten en proteïne) die we nodig hebben om te leven. In onze cellen zijn ongeveer 150 verschillende aminozuren te vinden, 20 hiervan vormen samen wat wij proteïne noemen. Proteïne is bij bijna elk lichaamsproces betrokken. Al onze cellen bevatten proteïne en het levert de bouwstenen voor onze spieren, pezen, organen, enzymen, de meeste hormonen en nog veel meer. Proteïne is dus heel belangrijk voor ons lichaam en komt voor in planten en dieren.

Hoe meer hoe beter? 
Het idee ‘hoe meer eiwitten, hoe beter’, is wat onze gezondheid betreft een gevaarlijke gedachte. Eigenlijk is het heel logisch: als je in je huis een betonnen vloer gaat leggen, denk je ook niet ‘hoe meer beton hoe beter’. Je berekent hoeveel beton je nodig heb, gebruikt hiervoor het beste cement en stort je vloer. Als je het motto ‘hoe meer beton, hoe beter’ zou toepassen, zou je een cementwagen bestellen en je kamer vol gieten. Vervolgens kom je erachter dat je veel te veel cement hebt en mag je de boel weer opruimen. Niet praktisch. Meer is niet beter, een juiste hoeveelheid is het best.

Hoeveel proteïne is optimaal? 
Hoeveel proteïne hebben we nodig voor een gezond lichaam? Volgens de World Health Organization heeft een mens minimaal 5% van de totale hoeveelheid calorieën uit proteïne nodig, of 0.6g per kilo lichaamsgewicht. Hoe zijn deze waarden bepaald? Het lichaam kan vet en koolhydraten opslaan, maar geen proteïne. Daarom wordt een teveel aan proteïne uitgescheiden via de lever en nieren, zodat je het via je urine dumpt. Omdat proteïne behoeften per mens verschilt, is het veiliger om te mikken op 8 tot 12 procent van onze totale calorieën uit proteïne. De meeste mensen in het Westen krijgen dus twee tot drie keer te veel proteïne binnen. Onze nieren en lever moeten daardoor twee tot drie keer harder werken. In het Westen hebben dan ook een relatief hoog aantal mensen nierklachten in vergelijking tot gebieden waar voornamelijk plantaardig gegeten wordt.

Hoe krijg je de optimale 8 tot 12% proteïne binnen? 
Hoe kun je ervoor zorgen dat je de juiste hoeveelheid proteïne binnenkrijgt voor optimale gezondheid? Door het eten van gezonde plantaardige voeding krijg je rond de 8- tot 12 procent van je totale calorieën uit proteïne binnen, zonder dat je van alles hoeft te berekenen. Dit is precies de juiste hoeveelheid en op deze manier krijg je niet te veel, maar ook niet te weinig proteïne binnen.

Het draait om het totaalpakket
Daarnaast wordt plantaardige proteïne begeleid door een overvloed aan gezonde stofjes zoals vitaminen, mineralen, fytonutriënten en vezels. Dit zijn allemaal cruciale bouwstenen voor optimale gezondheid en ziektepreventie. Dierlijke proteïne wordt begeleid door ongezonde verzadigde vetten, cholesterol, hormenen en meer. In dierlijke producten zitten geen vezels, zo goed als geen gezonde stoffen als fytonutriënten, geen antioxidanten en nauwelijks noemenswaardige vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn dierlijke producten verzurend voor het lichaam, waardoor het zwaarder te verteren is en het lichaam calcium uit de botten moet halen om de zuurtegraad in het lichaam weer in balans te brengen.

Heb je meer proteïne nodig als je sport? 
Ja, maar de natuur heeft hier een simpele oplossing voor. Als je sport, krijg je meer trek in eten. Als je meer voedsel eet, krijg je meer proteïne binnen. Ook krijg je meer vitaminen, mineralen, antioxidanten en fytonutriënten binnen. Al deze stofjes zijn belangrijk bij het herstelproces na sport. Een gemiddeld westers dieet haalt 30% van de totale calorieën uit dierlijke proteïnen. Als een hoge proteïne inname gelijk zou staan aan grote spieren, zou bijna iedereen in het westen eruitzien als bodybuilders. Zoals je weet, is dit niet het geval.

Verbeterde prestaties voor topsporters 
Gezonde plantaardige voeding biedt de ideale hoeveelheid proteïne die nodig is voor groei, onderhoud en herstel van het lichaam. Door de hoge voedingswaarde van planten herstel je sneller. Als je sneller herstelt, kun je vaker trainen. Als je vaker traint, wordt je beter. Omdat topsporters baat hebben bij verbeterde topprestaties, stappen steeds meer professionele sporters over op gezonde plantaardige voeding. Onlangs is zelfs een heel American Football team plantaardig gaan eten voor betere prestaties, conditie en herstel. 

Bronnen:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.