Hart- en vaatziekten te genezen met een simpel en eeuwenoud systeem?

Nov 17, 2018
Vegan, cholesterol, hart- en vaatziekten, cholesterol verlagen met voeding, cholesterol dieet
Nog voordat Dr. Dean Ornish en Dr. Caldwell Esselstyn aantoonden dat hart- en vaatziekten te genezen zijn, was er Nathan Pritikin. Pritikin staat aan de bakermat van het genezen van hart- en vaatziekten. Wie is hij en wat inspireerde hem onderzoek te doen naar hart- en vaatziekten? In de jaren 60 was Pritikin een rijke uitvinder, met een passie voor voeding en gezondheid. Hij was begin 40 toen zijn cardioloog hem vertelde dat hij zou sterven aan een hartaanval[1]. Er was geen operatie of medicijn die hem nog kon redden. In deze tijd dacht bijna iedereen nog dat een “gezond” Amerikaans dieet bestond uit een groot stuk biefstuk, aardappel met zure room, macaroni met kaas en een gigantische schaal slagroomijs als dessert. Dit is dan ook precies wat Pritikin at. Zulke maaltijden zorgen voor vlees om je botten, wat goed is voor je gezondheid (of misschien toch niet?). In deze tijd vertelden artsen hun hartpatiënten niets over voeding en de gezondheid van het hart, omdat ze hier niets over wisten. Het idee dat voeding invloed kan hebben op hart- en vaatziekten, werd weggewuifd als onzin.

Het onderzoek van Pritikin
Pritikin had geen vrede met zijn doodvonnis en besloot zelf op onderzoek uit te gaan. Hij wilde kijken of zijn hart- en vaatziekten omkeerbaar waren. In zijn zoektocht stuitte hij op onderzoeken waar uit bleek dat gemeenschappen in Afrika zo goed als geen hart- en vaatziekten kenden. Een van deze 50 jaar oude onderzoeken is in 2013 opnieuw uitgegeven door de ‘International Journal of Epidemiology’ met de uitspraak: “In de Afrikaanse bevolking van Uganda zijn coronaire hartziekten vrijwel non-existent. [2]”

Hoe kan het dat deze mensen niet of nauwelijks te maken hadden met hart- en vaatziekten, terwijl er wereldwijd jaarlijks 17.5 miljoen mensen hun leven verliezen aan deze ziekte? Met dit indrukwekkende cijfer is hart- en vaatziekten wereldwijd doodsoorzaak nummer 1.[3] Behalve de effecten van plantaardige voeding en de daarmee samenhangende lage cholesterolgehaltes in het bloed, konden de onderzoekers geen andere redenen bedenken voor de afwezigheid van de hart- en vaatziekten bij de Afrikanen.[4] Wat aten deze mensen precies? Uit het onderzoek bleek dat men voornamelijk zoete aardappelen en groenten als maïs, gierst, pompoenen, tomaten, fruit en donkergroene bladgroenten aten. Bijna al hun eiwitten verkregen zij uit plantaardige bron.

Zijn oplossing
Kon de oplossing zo simpel zijn als het drastisch veranderen van je voedingspatroon? Pritikin dacht van wel en ondernam actie. Hij kopieerde het voedingspatroon van de Afrikanen zonder hart- en vaatziekten en combineerde dit met matige beweging. Elke dag liep hij ongeveer 4 tot 6 kilometer hard. Pritikin gebruikte zijn eigen lichaam als een soort laboratorium. Op het moment dat hij gediagnostiseerd werd met hart- en vaatziekte, lag zijn totale cholesterol rond de 7.77 mmol/l. Nadat hij overstapte op het voornamelijk plantaardige dieet, gecombineerd met beweging, daalde zijn cholesterol al snel naar 2.59 mmol/l. Dit zijn vergelijkbare waarden met de Afrikanen uit het onderzoek. Na twee jaar liet hij een nieuwe scan van zijn hart- en vaatstelsel maken. Uit de scan bleek dat zijn dicht geslipte aderen weer schoon waren! Hij keerde zijn hart- en vaatziekten om. Nadat hij zijn eigen hart- en vaatziekten uitbande met behulp van plantaardige voeding gecombineerd met matige beweging, hielp hij duizenden mensen hetzelfde te doen.

De aanbevelingen van Pritikin werden in zijn tijd als zeer radicaal beschouwd, maar tegenwoordig is de kern van zijn aanbevelingen terug te vinden bij instellingen als de World Health Organization en de Amerikaanse Hartstichting. Al in 1975 opende Nathan Pritikin het Pritikin Longevity Center, waar mensen hun hart- en vaatziekten konden stopzetten en genezen. Het heeft nog 36 jaar geduurd voor zijn programma in 2011 vergoed werd door verzekeraars. Dr. William Castelli, directeur van de Framingham Heart Study en professor aan de Harvard Medical School zegt het volgende over Pritikin: “In sommige opzichten was Nathan Pritikin als de kleine jongen in het verhaal over de kleren van de keizer, die de keizer vertelde dat hij geen kleren aanhad.” Pritikin wees de doctoren op het feit dat voeding een cruciale rol speelt in het voorkomen en genezen van hart- en vaatziekten.

[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1787805
[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=23045196
[3] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/
[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=23045196

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.