Hoe Bill Clinton zijn hart- en vaatziekte overwon na een viervoudige bypassoperatie

Jul 07, 2018
Wat doe je als je aderen zijn dichtgeslibd en je een bypassoperatie nodig hebt om in leven te blijven? In 2004 onderging voormalig Amerikaans president Bill Clinton een viervoudige bypassoperatie, waar vier aders uit zijn lichaam werden gebruikt om vier geblokkeerde kransslagaders te omzeilen. Niet veel later, in 2005, onderging Clinton een extra operatie om opgehoopt littekenweefsel te verwijderen, dat ontstaan was door de vorige operatie. Zeker 5 jaar later bleek zijn ziekte niet gestopt te zijn. Een van de 4 geopereerde aders bleek weer volledig dichtgeslibd te zijn. Chirurgen installeerden twee stents in de verstopte ader om deze weer te openen. Na jaren geworsteld te hebben met hart– en vaatziekten wist Clinton dat er iets moest veranderen. Hij wilde langer leven om zijn dochter naar het altaar te kunnen begeleiden en zijn kleinkinderen te kunnen zien opgroeien. Drie maanden later begon Clinton met het eten van het hoogwaardige plantaardig dieet dat door dr. Caldwell Esselstyn en dr. Dean Ornish werd voorgeschreven.

Wat ging hier aan vooraf? Clinton begon te onderzoeken of er een manier was om te voorkomen dat zijn aders bleven dichtslippen. Hij las ‘The China Study’ van dr. T. Colin Campbell, Prevent and Reverse Heart Disease van dr. Caldwell Esselstyn en verdiepte zich in het onderzoek van dr. Dean Ornish.
In een gesprek met Clinton deelde dr. Ornish een belangrijk inzicht, namelijk dat je genen niet je lot bepalen. Als je je levensstijl positief verandert, veranderen je genen[1]. Dezelfde levensstijl veranderingen hebben ook een gunstig effect op de lengte van je leven, zoals dr. Dean Ornish aantoonde, samen met Nobelprijs winnares Elizabeth Blackburn[2]. Inmiddels laat 25 jaar onderzoek zien dat hart- en vaatziekten te stoppen en om te keren zijn met positieve levensstijlveranderingen, zoals het eten van hoogwaardig plantaardige voeding.

Clinton vond het onderzoek dermate overtuigend dat hij besloot zijn levensstijl aan te passen. In de daaropvolgende maanden daalde zijn cholesterolwaardes aanzienlijk en verloor hij gewicht, tot hij weer hetzelfde woog als vroeger op school. Hij kreeg meer energie, voelde zich geweldig en zijn hart- en vaatziekte begon om te keren. Clinton’s nieuwe belangstelling voor een gezonde levensstijl hield niet op bij hemzelf. De Clinton Foundation helpt samen met de Amerikaanse Hartstichting 12.000 scholen betere lunches aan te bieden, in combinatie met het bevorderen van extra beweging.

Als het onderzoek helder is en de resultaten voor zich spreken, waarom raadt de Amerikaanse Hartstichting dit dieet (nog) niet aan? Ze zeggen dat dit dieet te radicaal is voor Noord-Amerikanen om over te nemen. Het vereist immers dat je niets meer eet met een gezicht, een moeder of toegevoegde oliën. Oftewel: geen eieren, geen melk, geen vlees en geen vis. Wat eet je dan wel? Je eet minimaal bewerkte, plantaardige voeding zoals: granen, groenten, fruit, peulvruchten, en noten en zaden met mate. Dit is wat dr. Caldwell Esselstyn hierover te zeggen heeft: ‘sommige mensen denken dat het eten van hoogwaardig plantaardig voeding extreem is. Per jaar laten een half miljoen mensen hun borstkas opensnijden om een ader uit hun been te halen en deze op hun kransslagader te naaien. Sommige mensen zouden dat extreem noemen.’

Zou deze levensreddende informatie niet algemeen bekend moeten zijn? Vervolgens kan iedereen voor zichzelf bepalen of ze deze aanpak te extreem vinden of niet. De bijwerkingen van het eten van hoogwaardig plantaardige voeding zijn een stuk prettiger dan die van een operatie of de bijwerkingen van medicijnen. Je verlengt je leven, je krijgt meer energie, beland op een gezond slank gewicht en wordt helderder van geest. Je pakt het probleem bij de kern aan. Met elke hap gezonde voeding stel je je lichaam beter in staat zichzelf te herstellen. Na de reguliere opties geprobeerd te hebben koos Bill Clinton er voor het probleem bij de kern aan te pakken. Gelukkig had hij toegang tot de juiste informatie.

CNN: Wolf Blitzer interview met Bill Clinton

CNN: Dr. Sanjay Gupta: The Last Heart Attack

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.