Wat de grootste diëtistenvereniging ter wereld zegt over een plantaardig voedingspatroon

Jan 12, 2017
Steeds meer mensen gaan om verschillende redenen (meer) plantaardig eten. Soms heerst het beeld dat plantaardig eten een aantal risico’s met zich meebrengt. De kans op tekorten zou groot zijn, kinderen en zwangere vrouwen kunnen beter niet plantaardig eten, en uiteindelijk zou het je gezondheid aantasten. Er was veel onduidelijkheid, daar is nu een eind aan gekomen.

De Academy of Nutrition and Dietetics is de grootste Amerikaanse organisatie op het gebied van food professionals. Ze vertegenwoordigen meer dan 100.000 geregistreerde diëtisten, voedingsdeskundigen en wetenschappers. Wat hebben ze gedaan? Ze hebben naar de wetenschappelijke literatuur gekeken en een grondig onderbouwd statement uitgebracht:

“De Academy of Nutrition and Dietetics neemt de positie in dat goed geplande vegetarische en plantaardige diëten gezond zijn, alle voedingsstoffen bevatten, en gezondheidsvoordelen opleveren bij het voorkomen en genezen van ziekten. Deze diëten zijn geschikt voor alle stadia van de levenscyclus, waaronder zwangerschap, borstvoeding, kleuters, kinderen, adolescentie, de oudere volwassenheid, en voor sporters. Plantaardige diëten zijn milieuvriendelijker dan diëten die rijk zijn aan dierlijke producten, omdat ze minder natuurlijke hulpbronnen gebruiken en veel minder schade aan het milieu berokkenen. Vegetariërs en vegans hebben een lagere kans op gezondheidsaandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, verschillende types kanker, en obesitas. De lage inname van verzadigd vet en de hoge inname van groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, soja producten, noten en zaden (allemaal hoog in fytonutriënten), zijn kenmerkend voor vegetarische en plantaardige diëten. Dit zorgt voor een lager totaalcholesterol en betere glucose controle. Deze factoren dragen bij tot vermindering van chronische ziekten. Vegans hebben een betrouwbare bron van vitamine B-12 nodig, bijvoorbeeld uit verrijkte voedingsmiddelen of supplementen.”

Een goed samengesteld plantaardig dieet heeft veel gezondheidsvoordelen tegenover een dieet hoog in dierlijke producten. Ook een van Amerika’s grootste non-profit zorgverzekeraars, Kaiser Permanente, heeft naar de wetenschap gekeken en raadt nu een plantaardig dieet aan bij het voorkomen en behandelen van welvaartsziekten. Voormalig voorzitter van de Amerikaanse American College of Cardiology is plantaardig gaan eten na het wetenschappelijk bewijs gezien te hebben. Eet je zelf plantaardig, of hebben mensen in je omgeving vragen hierover? Stuur dit document door en lees het zelf ook goed door. Er wordt verwezen naar bijna 120 van de beste wetenschappelijke onderzoeken. Het is goed dat een grote en gezaghebbende organisatie als de Academy of Nutrition and Dietetics het onderzoek op een rij gezet heeft en hier een officiële verklaring naar buiten heeft gebracht. Ben je plantaardig gaan eten omdat je een ernstige ziekte wilt voorkomen of omdraaien? Geef je behandelend arts dit rapport om zijn eventuele vragen te beantwoorden. Deze kennis is vaak nog niet algemeen bekend bij het brede publiek.

Download hier het 12 pagina tellende rapport ‘Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.