Pijn op de borst een waarschuwing voor een aanstaande hartaanval?

Jul 18, 2018
pijn op de borst, hartaanval, angina pectoris, vernauwing, hart- en vaatziekten
Als u regelmatig een drukkend gevoel op de borst ervaart, of steken in de hartstreek voelt, dan kan dat betekenen dat u hart- en vaatziekte heeft. Hoe dit voelt kan van persoon tot persoon verschillen. De pijn kan uit het niets komen, of langere tijd sluimeren. Vaak bij inspanning of stress. Heeft u dit soort klachten? Onderneem dan actie.

Op het moment dat je hartspier te weinig zuurstof krijgt, kan dit zorgen voor pijn op de borst. Dit heet angina pectoris. Naast beweging en toegenomen stress, kunnen heftige emoties ook een rol spelen. Vaak wordt de druk veroorzaakt door een vernauwing in de kransslagaders. Als de pijn uitstraalt naar de armen, hals en kaak, duidt dit vaak op hartklachten. De bekendste hartaandoening is een hartinfarct.

Wat nu?
Pijn op de borst hoeft echter niet meteen te betekenen dat u een hartaandoening heeft. Er zijn verschillende oorzaken die pijn op de borst kunnen veroorzaken. Omdat het voor uzelf erg moeilijk is om de oorzaak vast te stellen, is het belangrijk om bij pijn op de borst altijd gelijk contact op te nemen met uw behandelend arts. 

Blijkt u hart- en vaatziekten te hebben, of wilt u dit voorkomen? Weet dan dat u met leefstijl grote controle kunt uitoefenen op uw eigen gezondheid. Uit de INTERHEART-studie blijkt bijvoorbeeld dat 90% van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten te maken heeft met leefstijl. Door het positief veranderen van je voeding en leefstijl, kun je grote invloed uitoefenen op je eigen gezondheid.

Mensen die The Healthy Heart Program en vergelijkbare programma’s doorlopen hebben, zijn vaak al na 3 tot 4 weken af van de drukkende pijn op de borst, door gezonder te eten, meer te bewegen en door beter met stress om te gaan. Ook aan dit laatste wordt aandacht gegeven in The Healthy Heart Program.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.