Je raadt nooit vanaf welke leeftijd hart-en-vaatziekten al begint...

Jun 30, 2018
hart- en vaatziekten, vegan, gezond eten, plantbased
Hoewel een hartinfarct meestal “uit het niets” toeslaat, is het niet een ziekte die uit het niets komt aanwaaien. Uit autopsies bij gesneuvelde soldaten uit de Korea oorlog in 1953, bleek dat bij 77% van mannen al atherosclerose met het blote oog waar te nemen was. Deze mannen waren gemiddeld pas 22. Dit soort studies tonen aan dat hart- en vaatziekten zich veel vroeger ontwikkelt, dan dat de eerste symptomen verschijnen. Uit vervolgstudies, uitgevoerd op duizenden andere soldaten, kwamen vergelijkbare cijfers naar voren.

Heeft je kind al hart- en vaatziekten?
Waarschijnlijk denk je dat 22 jaar jong is, maar wat gebeurt er als we naar de aderen van jonge kinderen kijken? Slagaderverkalking (atherosclerose) begint met een “onschuldige” vettige aanslag. Dit noemen we een fatty streak. Wat blijkt? Bij de meeste kinderen van 10 jaar wordt deze aanslag al aangetroffen. Al in de jaren 80 werden de eerste aanwijzingen gevonden over wat bijdraagt aan de ontwikkeling van deze ziekte. Uit de befaamde Bogalusa Heart Study blijkt dat de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten een te hoog cholesterol is. Dit kwam naar voren tijdens autopsies op jongeren tussen de 3 en 26 jaar.

De rol van cholesterol
Je kon stapsgewijs zien dat hoe meer cholesterol de jongeren binnenkregen, des te meer ‘fatty streaks’ ze in hun aderen hadden. Na het bestuderen van de autopsies van 3000 mensen tussen de 15 en 34, werd een scoresysteem ontwikkeld waarmee ze de mate van aderverkalking in de kransslagaders konden voorspellen. Hoe hoger de score, hoe groter de kans op aderverkalking. Bijvoorbeeld: als je in je tienerjaren tot in je dertigste rookt, gaat je kans op aderverkalking een punt omhoog. Als je rond die leeftijd een hoge bloeddruk hebt, krijg je er nog eens vier punten bij. Als je obesitas hebt als man: 6 punten erbij. Maar als je cholesterol boven de 5.7 komt, krijg je er 8 punten bij!

Wat betekent dat voor jou?
Stel, je bent een jonge vrouw met een relatief hoog cholesterol, maar je rookt niet, hebt geen overgewicht en je bloeddruk is normaal. Rond je 16e is er nog maar een paar procent kans dat je al gevorderde artherosclerose hebt. Maar als je je dieet tegen je 30e nog niet verbeterd hebt, is er al een 1 op 5 kans dat je ernstige hartziekte ontwikkeld hebt. Heb je een zeer hoog cholesterol? Dan ligt die kans meer rond de 1 op 3.

Dus?
Samengevat: de ontwikkeling van hart- en vaatziekten begint al rond je 10e levensjaar in de vorm van “fatty streaks”. Rond je 20e levensjaar is aderverkalking vaak al met het blote oog waarneembaar en rond je 30e is het al een heel stuk erger geworden. Tegen je 40e kunnen de eerste klappen gaan vallen. En… bij 1 op de 4 mensen is het eerste voor hen waarneembare symptoom van een hartaandoening (schrik niet, of misschien toch wel...maar schrik je niet dood): een dodelijke hartaanval.

Wat nu? Als je dit artikel leest en je bent ouder dan 10 jaar, is het niet zozeer de vraag of je gezonder zou moeten gaan eten om een hartaandoening te voorkomen, maar is het de vraag of je gezonder zou moeten gaan eten om je hartaandoening om te keren. Hoe? Dr. Ornish en Dr. Esselstyn hebben aangetoond dat je met een hoogwaardig plantaardig dieet hart- en vaatziekten kunt stopzetten en omkeren.

Bronnen:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.