Hoe kun je overvoed en tegelijkertijd ondervoed zijn?

Jul 04, 2018
In de afgelopen dertig jaar is het aantal mensen met overgewicht in Nederland ontzettend toegenomen. Begin jaren tachtig was 27 procent van de Nederlanders te zwaar, nu is dat 41 procent[1]. De hoeveelheid mensen met ernstig overgewicht is zelfs meer dan verdubbeld. Dit probleem is niet exclusief voor Nederland; heel het westen heeft te kampen met vergelijkbare of ergere cijfers. Een positief punt is dat we in ieder geval niet meer met ondervoeding te maken hebben… Of toch wel? Uit een recente studie blijk dat de mensen die het meeste overgewicht hebben het meest te maken hebben met ondervoeding[2]. Dat is de ultieme paradox. Hoe kan iemand tegelijkertijd overvoed en ondervoed zijn?

Voeding is een complex systeem van talloze voedingsstoffen die allemaal met elkaar samenwerken om een bepaald gezondheidsresultaat te behalen. Goede voeding voorziet het lichaam van alle bouwstenen om optimaal te functioneren. Op het moment dat we voeding raffineren, ontdoen we het voor een groot deel van zijn voedingswaarde. Als we volkoren tarwemeel raffineren tot witte bloem, worden de aanwezige vezels met 80 procent verminderd en het overgrote deel van de essentiële mineralen, vitaminen en fytonutriënten worden verwijderd[3]. Alle natuurlijk aanwezige vezels en voedingsstoffen in onbewerkte voeding spelen een belangrijke rol in het behalen van optimale gezondheid.

Eigenlijk is het heel logisch. Stel, je gaat een auto kopen, dan wil je een werkende auto met alle onderdelen op hun plek. Je gaat niet naar de sloop om een auto te kopen waar de meeste onderdelen afgestript zijn. De auto zal je niet meer op dezelfde manier van A naar B brengen zoals een complete auto dat zou doen. Zo is het ook met ongeraffineerde en geraffineerde voeding.

Je lichaam heeft alle voedingsstoffen nodig die aanwezig zijn in het originele product. Een dieet dat bestaat uit pizza, patat, chips, pasta, hamburgers, brood gemaakt van bloem, koekjes en frisdranken, zorgt ervoor de mensen veel calorieën binnenkrijgen, maar weinig voedingsstoffen, aldus dr. Sally Norton. Zij is gespecialiseerd in gewichtsverlies en gastro-intestinale chirurgie[4].

Een voorbeeld hiervan is dat slechts 11 procent van de mensen genoeg vezels binnenkrijgt en maar 5 procent krijgt genoeg kalium binnen[5]. Overgewicht is vaak slechts een symptoom van ongezonde voeding. Ook slanke mensen kunnen erg ongezond zijn en dezelfde tekorten hebben als mensen met overgewicht, als ze dezelfde westerse voeding eten, maar dan in kleinere hoeveelheden. Dit komt omdat geraffineerde en bewerkte voeding hoog is in lege calorieën, en laag in voedingswaarde.

Wat kun je hiervan leren en hoe kun je deze informatie toepassen in je dagelijkse leven?
De regel is simpel: hoe hoger de voedingswaarde hoe gezonder het is voor je lichaam. Verleg je focus van het tellen van calorieën naar het tellen van voedingswaarde. Als je voeding met een hoge voedingswaarde eet, kom je al snel uit bij biologische, (overwegend) plantaardige voeding. Niet of nauwelijks bewerkte plantaardige voeding bevat alle sleutelvoedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten die je nodig hebt, en heeft een breed scala aan voedingsstoffen die synergetisch samenwerken om je gezondheid te optimaliseren.

Het verminderd ontstekingen, stimuleert het ontgiftingsproces, balanceert de hormonen en zorgt voor een krachtige antioxidantenbescherming. Deze voeding is vrij van schadelijke verzadigde vetten, transvetten, cholesterol en dierlijke proteïne, die in te grote hoeveelheden voor veel problemen kunnen zorgen. Hoe meer hoogwaardige plantaardige voeding je eet, hoe hoger de voedingswaarde en des te minder je hoeft te letten op het tellen van calorieën.

Waar bestaat hoogwaardige plantaardige voeding uit?
Granen, groenten, fruit, peulvruchten noten en zaden, voeding waar wereldwijd hele beschavingen op gedraaid hebben en draaien.

Zie het als een bankrekening. Als je veel geld op je bankrekening stort (voedingswaarde), spaar je veel geld (energie) en kun je meer uitgeven. Als je teveel geld van je bankrekening haalt door het eten van een overschot aan voedsel laag in voedingswaarde, zoals een teveel aan geraffineerde en dierlijke producten, komt je bankrekening in het rood te staan. Als je dit te lang doet kan het zomaar gebeuren dat er op een dag een deurwaarder in de vorm van obesitas en ondervoeding geld komt innen met als extra boete ziekte.

Bronnen:

[1] http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3651-wm.htm

[2] Gillis L, Gillis A. Nutrient inadequacy in obese and non-obese youth. Can J Diet Pract Res. 2005 Winter;66(4):237-42.

[3] Jonnalagadda SS, et al. Putting the whole grain puzzle together: Health benefits associated with whole grains—summary of the American Society for Nutrition 2010 Satellite Symposium.

[4] http://www.dailymail.co.uk/health/article-2823213/Obese-people-actually-MALNOURISHED-eat-poor-quality-food-says-NHS-weight-loss-surgeon.html

[5] http://www.dailymail.co.uk/health/article-2823213/Obese-people-actually-MALNOURISHED-eat-poor-quality-food-says-NHS-weight-loss-surgeon.html

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.