Deze bron van stress wordt door bijna iedereen over het hoofd gezien

Jul 21, 2018
Stress, vegan, gezond eten, dieet, voeding en stress
Misschien sta je er niet bij stil, maar het type voedsel dat je eet heeft grote invloed op hoe goed jij je wel of niet kunt concentreren en ontspannen. Voeding speelt een belangrijke rol in het functioneren van je lichaam. Als je lichaam niet krijgt wat het nodig heeft, geeft het een stress signaal af. Een westers eetpatroon hoog in dierlijke en bewerkte producten, draagt bij aan de dagelijkse stress die we ervaren.

Hoe zit dit?
Als je lichaam niet genoeg gezonde stoffen geeft die het nodig heeft om optimaal van te leven, heeft dit invloed op hoe jij je voelt. Eigenlijk is dit heel logisch, want je lichaam probeert altijd zo gezond mogelijk te zijn. Als het niet de juiste bouwstoffen ontvangt, stuurt het een stresssignaal af, om jou er op attent te maken dat er iets moet veranderen. 

Stress door onvolwaardige voeding ontstaat wanneer je lichaam een tekort heeft aan gezonde stoffen als vitaminen, mineralen, fytonutriënten, vezels en/of gezonde vetten. 

In het westen krijgen mensen vaak een chronisch teveel aan dierlijke proteïne, verzadigde vetten, cholesterol, bloem, suiker en zout binnen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam veel meer energie moet uitgeven om het lichaam in een goed functionerende staat te behouden, dan wanneer je het lichaam van optimale voeding zou voorzien.

Gelukkig hebben we zelf controle over wat we eten en kunnen we grote invloed uitoefenen op het stressniveau van het lichaam. Volgens professioneel Ironman triatleet Brendan Brazier, is ongezond voedsel verantwoordelijk voor een groot deel van onze lichamelijke stress. Een voorbeeld van stress uit voeding is, het eten van te weinig voedsel. Maar dit is eerder een probleem in derdewereldlanden.

In de welvarende landen komt stress uit voeding voornamelijk door het eten van te veel bewerkt en geraffineerd voedsel. Veel westerse mensen zijn tegelijkertijd over- én ondervoed. Hoe is deze paradox mogelijk? Dit komt omdat er te veel lege calorieën zonder optimale voedingswaarden gegeten worden. Tegelijkertijd heeft het lichaam daardoor een tekort aan vezels, vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Dit veroorzaakt ondervoeding op het gebied van deze belangrijke stoffen. Ondertussen blijft het lichaam hongersignalen afgeven omdat het hunkert naar deze gezonde voedingswaarden. Dit veroorzaakt de vicieuze cirkel waarbij mensen blijven eten en overgewicht krijgen.

Symptomen en bijwerkingen - stress en voeding
Bewerkte voeding heeft naast de negatieve impact op je stressniveaus, ook negatieve gezondheidsgevolgen voor je lichaam. Een aantal symptomen zijn: je ouder voelen dan je bent, stijve spieren hebben, worstelen met het goed verteren van eten, moeheid, vaker ziek zijn etc. Al deze negatieve invloeden op het lichaam hebben op zijn beurt direct gevolg op hoe goed je met andere stressoren om kunt gaan, doordat je sneller geprikkeld en geïrriteerd bent. Als je keuzes maakt in deze staat van zijn, maak je over het algemeen minder goede keuzes dan in een rustige toestand. Dit heeft weer nadelige effecten op de langere termijn.

Verminder stress met voeding
Om stress uit voeding te bestrijden, is het noodzakelijk om te kiezen voor gezonde plantaardige voeding. Hiermee overspoel je het lichaam met gezonde vezels, vetten, vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Als je kiest voor biologische voeding zorg je ervoor dat je zo min mogelijk toxines uit het milieu binnenkrijgt. Een eerste stap naar je beter voelen, betere concentratie hebben en minder stress, is je dieet op orde brengen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.