Deze 7 simpele stappen helpen je een stralende huid te krijgen en behouden

Jul 28, 2018
acne, eczeem, slechte huid, rimpels
Naar schatting heeft zo’n 85% van jongeren in geïndustrialiseerde landen last van acne, eczeem of een slechte huid. Vaak wordt de oplossing gezocht in (hormoon)zalfjes, crèmepjes of medicijnen, maar dit pakt het probleem niet bij de kern aan. Want, je lichaam wordt opgebouwd uit de voeding die je eet. De kwaliteit van je voeding bepaald daarom ook voor een groot deel de gezondheid van je huid. Om een gezonde en stralende huid te krijgen en te houden, is het belangrijk je huid van binnenuit te voeden. 

Welke voeding is het beste voor je huid?  
Er zijn nogal wat verschillen tussen het volgen van een gezond plantaardig dieet en een "normaal" dieet. Als je gezond plantaardig eet, krijg je automatisch veel meer gezonde stofjes als vitaminen, mineralen en fytonutrienten binnen. Deze stoffen dragen bij aan een betere doorbloeding en een gezondere, glanzende huid.

Welke stoffen spelen een belangrijke rol?
Antioxidanten zoals vitamine A, C en E spelen een belangrijke rol bij hoe goed je huid eruitziet:

·      Vitamine A: helpt veroudering te vertragen, rimpels te verminderen, beschermt tegen de zon en helpt wonden te genezen

·      Vitamine C: verjongt de huid en verbetert het collageen om de huid strakker te maken

·      Vitamine E: beschermt de huid tegen vrije radicalen en helpt schade door de zon te voorkomen

Het totaalpakket van je voeding geeft de doorslag
Het is niet alleen belangrijk wat je juist wél eet, het is ook belangrijk wat je niét eet.

Een belangrijke oorzaak van acne en andere huidaandoeningen is chronische ontsteking in het lichaam. Wat draagt hieraan bij? Vooral het eten van zuivel, maar ook andere dierlijke producten kunnen een rol spelen.

Dus…

Vermijd zuivel
De belangrijkste voedselgroep om te vermijden voor een betere huid, is zuivel en zuivelproducten. Zuivel zit vol met hormonen die een negatief effect op je huid kunnen hebben. Acne gaat vaak al weg bij mensen door alleen al zuivel uit het dieet te halen. Hetzelfde geldt voor mensen met eczeem. In zuivel zit de stof caseïne, dit stofje zorgt voor extra slijmvorming, waardoor eczeem en ook astma kunnen ontstaan. Misschien denk je nu: neem me mijn melk niet af! Niet gevreesd. Kies gewoon voor een plantaardige variant die je lekker vindt, er zijn tegenwoordig genoeg opties. Mijn favoriet is havermelk. Voor veel mensen is kaas ook erg lastig, maar je huid zal je dankbaar zijn. Sinds ik gestopt ben met het eten en drinken van zuivel zijn zowel mijn eczeem als mijn astma verdwenen. 

Vlees
Als je (meer) gezond plantaardig eet, laat je vlees en andere dierlijke producten staan. Misschien eet je het alleen nog op speciale gelegenheden. Dierlijke producten worden sterk geassocieerd met ontsteking in het lichaam. Probeer ook deze producten zoveel mogelijk links te laten staan, en zoek goede plantaardige alternatieven. Je kunt dezelfde stoffen én meer uit plantaardige voeding halen, zonder de nadelige effecten van stoffen die in dierlijke producten zitten.

Welke voedingsmiddelen zijn het best om veel te eten voor een stralende huid?
Veranderingen maken is altijd lastig. Een handige truc is om je vooral te focussen op wat je wél gaat eten, niet zozeer op wat je niet meer gaat eten. Begin stap voor stap alternatieven te vinden voor de dierlijke producten die je nu eet, totdat je gewend bent aan de gezonde plantaardige alternatieven. Hoe meer je vervangt, des te sneller je het aan je huid zult merken. Hier een aantal tips: 

Drink genoeg water
Misschien drink je al veel water, maar zodra je (meer) gezond plantaardig gaat eten, neemt je water inname automatisch toe. De toegenomen hoeveelheid groenten en fruit helpen om je huid te hydrateren en het vochtgehalte te verhogen - vooral nuttig voor mensen met een droge huid.

Thee
Kruidenthee kan een uitstekende hulp zijn bij de spijsvertering, waardoor de huid helderder wordt. Er is een duidelijk verband tussen de gezondheid van je darmen en de gezondheid van je huid. Probeer thee te drinken naast je maaltijden om de spijsvertering te verbeteren. Groene thee, paardebloemwortel-, gember/kurkuma- en citroenthee zijn onze favoriet door hun antioxidantrijke inhoud.

Donkergroene bladgroenten: de multi-vitaminen van moedertje natuur.

Bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, rucola en snijbiet etc. zijn rijk aan gezonde stoffen als antioxidanten, enzymen, vitaminen, mineralen en voedingsstoffen die vrije radicalen bestrijden en uw huid mooi jong houden. Het helpt de ontsteking in je lichaam tegen te gaan en zorgt voor een betere doorbloeding waardoor je huid meer zuurstof en voedingsstoffen krijgt en er automatisch beter uit gaat zien.

Goede vetzuren
Eet voedingsmiddelen rijk aan goede vetzuren zoals walnoten, lijnzaad en avocado en donkergroene bladgroenten. Kijk uit met avocado en noten, want ze zijn hoog in calorieën. Niet meer dan een handje noten per dag, of een halve avocado. Dit soort goede vetten helpen je huid te hydrateren en bestrijden ontstekingen, zodat je huid helder en gezond blijft. 

Zink
Focus op producten met een hoog gehalte aan zink. Zink helpt verstopte poriën te voorkomen door de poriën open te houden. Ook heeft zink krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het ideaal is voor een slechte huid. Denk aan: pompoenpitten, bruine bonen en spinazie. 

Bronnen:
https://nutritionfacts.org/topics/acne/
https://nutritionfacts.org/topics/dairy/
https://nutritionfacts.org/2012/09/20/why-meat-causes-inflammation/ 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.