Hoe oud-president Bill Clinton zijn hart- en vaatziekte stopzette en omkeerde

Sep 08, 2018
Bill Clinton, hart- en vaatziekten, leefstijl
Vaak zien we westerse chronische ziekten als onlosmakelijk verbonden met het ouder worden. Maar er is een uitweg, zoals voormalig Amerikaans president Bill Clinton ervaren heeft. Hart- en vaatziekten is wereldwijd helaas nog steeds doodsoorzaak nummer één. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je getroffen wordt. Vaak begin je het te voelen aan een verslechterde conditie, kortademigheid en steken op de borst (als u hier last van heeft, hoeft dat niet te betekenen dat u hart- en vaatziekten heeft, maar laat het nakijken voor de zekerheid). Je kunt deze ziekte ook ontwikkelen zonder ooit symptomen te voelen.

Voorkomen is beter dan genezen
Hieronder behandelen we het geval van Bill Clinton en hoe hij zijn hart- en vaatziekten overwon met voeding en leefstijlveranderingen.

In 2004 onderging Bill Clinton een viervoudige bypassoperatie, waar vier aders uit zijn lichaam werden gebruikt om vier geblokkeerde kransslagaders te omzeilen. Niet veel later, in 2005, onderging Clinton een extra operatie om opgehoopt littekenweefsel te verwijderen, dat ontstaan was door de vorige operatie. Zeker 5 jaar later bleek zijn ziekte niet gestopt te zijn. Eén van de 4 geopereerde aders bleek weer volledig te zijn dicht geslipt. Na jaren geworsteld te hebben met hart– en vaatziekten wist Clinton dat er iets moest veranderen. 

Hij wilde langer leven om zijn dochter naar het altaar te kunnen begeleiden en zijn kleinkinderen te kunnen zien opgroeien. Drie maanden later begon Clinton met het eten van een gezond plantaardig dieet dat door dr. Caldwell Esselstyn en dr. Dean Ornish werd voorgeschreven.

Wat ging hieraan vooraf?
Clinton begon te onderzoeken of er een manier was om te voorkomen dat zijn aders bleven dichtslippen. In een gesprek met Clinton deelde dr. Ornish een belangrijk inzicht, namelijk dat je genen niet je lot bepalen. Inmiddels laat 25 jaar onderzoek zien dat hart- en vaatziekten te stoppen en om te keren zijn met positieve levensstijlveranderingen, zoals het eten van gezonde plantaardige voeding.

Als je je levensstijl positief verandert, veranderen je genen. Diezelfde leefstijlveranderingen hebben ook een positief effect op de lengte van je leven, zoals dr. Ornish aantoonde, samen met Nobelprijswinnares Elizabeth Blackburn.

Clinton besloot zijn levensstijl aan te passen. In de daaropvolgende maanden daalden zijn cholesterolwaardes aanzienlijk en viel hij af tot een gezond slank gewicht en hij woog weer hetzelfde als op de middelbare school. Hij kreeg meer energie, voelde zich geweldig en zijn hart- en vaatziekte begon om te keren. 

Gezonde plantaardige voeding voor een gezond hart
Hoe zag zijn nieuwe dieet eruit? Het grootste deel van zijn calorieën verkreeg hij uit groenten, volkoren granen, fruit, peulvruchten en met mate noten en zaden.

Dit is wat de Academy of Nutrition and Dietetics, de grootste Amerikaanse organisatie op het gebied van food professionals, te zeggen heeft over een gezond plantaardig dieet (ze vertegenwoordigen meer dan 100.000 geregistreerde diëtisten, voedingsdeskundigen en wetenschappers):

De Academy of Nutrition and Dietetics neemt de positie in dat goed geplande vegetarische en plantaardige diëten gezond zijn, alle voedingsstoffen bevatten, en gezondheidsvoordelen opleveren bij het voorkomen en genezen van ziekten".  

Kortom
Je hebt zelf grote controle over je gezondheid door gezonder te gaan eten en leven. De bijwerkingen van het eten van gezonde plantaardige voeding zijn een stuk prettiger dan die van een operatie of de bijwerkingen van medicijnen. Je verlengt je leven, krijgt meer energie, belandt op een gezond slank gewicht en wordt helderder van geest. Je pakt het probleem bij de kern aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.