Proteïne: een risicofactor voor hart- en vaatziekten?

Proteïne houdende producten 'bloeien' als nooit tevoren. Naar verwachting wordt er in 2017 voor maar liefst 9.5 biljoen euro aan proteïnerepen, poeders en andere supplementen weg-gekauwd. Maar zijn producten en levensmiddelen hoog in proteïne wel zo gezond als je denkt? Bijna iedereen is bekend met het feit dat cholesterol en verzadigde vetten een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten. Hoe zit dat met proteïne?

Uit een recente Harvard studie blijkt, dat niet zozeer de hoeveelheid proteïne invloed heeft op hart- en vaatziekten, maar de bron hiervan wel. Wat bleek? Hoe meer proteïne uit dierlijke bron werd geconsumeerd door de ‘gezonde testgroep’ van mannen, hoe hoger hun kans op atherosclerose. ‘Gezonde groep’ betekent in dit geval dat de mannen geen verhoogde bloeddruk, hoog cholesterol of diabetes hadden. Het blijkt dus dat deze groep misschien niet zo gezond blijkt te zijn als we verder kijken dan alleen risicofactoren als cholesterol, bloeddruk en diabetes. Tegelijkertijd met het gegeven dat proteïne uit dierlijke bron de kans op hart- en vaatziekten doet toenemen, ontdekten ze een afname op het risico voor hart- en vaatziekten bij een hogere inname van proteïne uit plantaardige bron.

Dierlijke proteïne vs. plantaardige proteïne
Hoe onderscheidt het lichaam het verschil tussen proteïne uit dierlijke bron of uit plantaardige bron? Proteïnen bestaan uit verschillende aminozuren. De verhoudingen hiervan in eiwitten zijn verschillend uit plantaardige bron en dierlijke bron. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een studie, gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association, dat bepaalde aminozuren die hoog vertegenwoordigd zijn in planten een bloeddrukverlagend effect hebben.

De kracht van he totaalpakket
Dit soort studies zijn interessant, want er zijn meerdere mechanismen die een rol spelen bij de ontwikkeling van ziekte en het behouden en verkrijgen van goede gezondheid. We zijn vaak geneigd om uitsluitend op 1 voedingsstof te focussen en niet naar het grotere plaatje te kijken. We houden er vaak geen rekening mee dat voedsel een totaalpakket is dat bestaat uit duizenden verschillende stofjes, die elkaar onderling allemaal beïnvloeden. Er ligt ‘echt eten’ op ons bord - we eten en drinken die stofjes niet los van elkaar. Het gaat om het effect van het totaalpakket.

Tja... nu je dagelijkse leven
Hoe vertaal je dit naar je dagelijkse voedselkeuzes? Focus niet alleen op individuele voedingsstoffen, maar kijk naar het grotere plaatje en de gezondheidseffecten van het ‘echte’ eten dat je eet. Hanteer de volgende vuistregel: hoe meer plantaardige, nauwelijks bewerkte voeding je eet, hoe gezonder. Hoe meer dierlijke producten op je bord, hoe ongezonder.

Bronnen:

Meld je nu aan voor een gratis adviesgesprek. 

Krijg inzicht in uw situatie gebaseerd op het huidige gewicht van wetenschappelijk bewijs. 

➜ GRATIS CONSULT AANVRAGEN
Close

50% Compleet

GRATIS CONSULT AANVRAGEN

Vraag vrijblijvend een consult aan door onderstaand formulier in te vullen. Slechts 20 plekken per maand beschikbaar.