Hoe goed werken cholesterolverlagende medicijnen eigenlijk?

Oct 06, 2018

Veel mensen onderschatten de kracht van gezonde levensstijlveranderingen. Vaak heeft dit te maken met een te groot vertrouwen in de kracht van medicijnen, om bijvoorbeeld hart- en vaatziekten te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat mensen de positieve werking van cholesterolverlagende medicijnen om een hartaanval te voorkomen, flink overschatten. Dit geldt ook voor medicijnen om heupfracturen tegen te gaan, net zoals het maken van mammogrammen om sterfgevallen door borstkanker te voorkomen.

Misverstanden Patiënten geloven bijvoorbeeld dat een medicijn als Lipitor (bedoelt om hartaanvallen te voorkomen) 100 keer krachtiger werkt dan het feitelijk doet. Het blijkt dat mensen vaak niet zouden kiezen voor dit soort medicijnen als ze de werkzaamheid ervan beseffen. Ongeveer 5% van de mensen heeft over de loop van 5 jaar profijt bij het nemen van cholesterolverlagende, bloeddrukverlagende en bloedverdunnende medicijnen. Dokters delen deze cijfers dan ook nauwelijks met hun patiënten. Dat kan te maken hebben met het feit dat weinig mensen ervoor zouden kiezen medicijnen te nemen als ze op de hoogte zouden zijn van de werkelijke werkzaamheid hiervan. Jaarlijks sterven er wereldwijd 17.5 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten. Als 5% van deze mensen gered kan worden, is dat al prachtig. Wellicht is dat de reden dat de werkelijke effectiviteit van medicijnen nauwelijks gecommuniceerd wordt. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat al deze personen de rest van hun leven dit medicijn zouden moeten gebruiken, met alle mogelijke bijwerkingen van dien. Als volwassene is het belangrijk om goed voorgelicht te worden over de mogelijkheden die je hebt rondom je ziekte. Want pas dan kan je een weloverwogen keuze maken. Op dit moment zorgen cholesterolverlagende medicijnen voor een absolute risicoreductie van 3.1% over een periode van 6 jaar. Als het werk van Dr. Esselstyn nagebootst kan worden in een een gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep, blijkt een hoogwaardig plantaardig dieet 20 keer beter te werken. Dat komt neer op een absolute risicoreductie van 60% over 4 jaar tijd. In het onderzoek van Dr. Esselstyn bleek 99.4 procent van de deelnemers die in de hoogste risicogroep van hart- en vaatziekten verkeerden en zich aan het dieet hielden, in staat een hartaanval of andere hart- en vaatziekten gerelateerde aandoening te voorkomen.

De keuze: dieet of medicijnen…
Als we de overweging moeten maken om te kiezen tussen medicijnen en dieet, is het geen gelijkwaardige keuze. Bij 97% van de mensen zullen medicijnen niks opleveren en worden er onprettige bijwerkingen geriskeerd. Als je ervoor kiest de onderliggende oorzaak van hart- en vaatziekten aan te pakken, namelijk je manier van eten, is het in veel gevallen zelfs mogelijk om deze ziekte om te keren. Je zou er ook nog voor kunnen kiezen de opties te combineren, maar in de meeste gevallen zijn medicijnen na enige tijd niet meer nodig. Je pakt immers de kernoorzaak aan. Als verandering van levensstijl en het eten van een gezond, hoogwaardig plantaardig dieet 20x beter kan helpen dan medicijnen… zou dat dan niet standaard door artsen en instanties voorgelegd moeten worden aan hartpatiënten? Voor de 17.5 miljoen mensen die hier per jaar aan sterven is het in ieder geval te laat.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg mij op mijn reis. Wat kun je verwachten? Praktische informatie over gezonde voeding, beweging, omgaan met stress, duurzaamheid en gedragsverandering voor een gezond en vervuld leven om van te genieten!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Geen spam of delen met derden. Klik hier om het Privacy beleid te lezen.