IJsbrand Straatman

Founder

Tijdens mijn studie Social Management, raakte ik in de ban van voeding en gezondheid. De verwarrende berichten hierover in de media frustreerde mij. Het ene onderzoek zegt dit, het andere onderzoek zegt dat, en zelfs in de meeste kwaliteitskranten zie je bijna nooit een bronvermelding. Tegelijkertijd zijn we als maatschappij zieker dan ooit. Ziekten als hart- en vaatziekten, kanker en diabetes lijken bijna normaal te zijn geworden.

Iedereen kent direct of indirect wel iemand die hier mee te maken gehad heeft of hieraan is overleden. Maar zijn deze aandoeningen wel normaal en wat ligt er aan de kern van dit probleem?

Ik besloot niets meer aan te nemen en steeds meer te lezen over voeding en gezondheid. Voor mij is het heel belangrijk dat alles wat ik lees, een sterke fundering vindt in betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek. Na afronding van mijn studie besloot ik mij volledig te richten op voeding en gezondheid.

Waarom niet beginnen bij de meest dodelijke ziekte ter wereld, hart- en vaatziekten? Dit zit bij mij in de familie, dus is het ook een probleem waar ik later mee te maken kan krijgen. Naast dat ik het voorkomen van ziekte belangrijk vind, draait het uiteindelijk om je goed voelen, vitaal, energiek en gelukkig door het leven gaan. 

Mijn onderzoek
Een logisch uitgangspunt om mijn onderzoek te beginnen, leek mij om te kijken naar welke mensen het gezondst oud worden. Dit gebeurt immers niet zomaar. Een stroom van vragen kwam bij me op: wat doen mensen die heel oud worden in goede gezondheid, anders dan de meeste Westerse mensen? Wat is optimale voeding voor optimale gezondheid? Hoe lang gaat ons lichaam mee onder de ideale omstandigheden en wat is een natuurlijke dood?

Ik kwam uit bij het boek ‘The Blue Zones’, die precies dit onderwerp onderzocht. In het onderzoek werden verschillende gemeenschappen op aarde onderzocht die in uitstekende gezondheid zeer oud worden. Later kwam ik uit bij het boek ‘The China Study’, ik leerde dat er delen in de wereld zijn waar mensen niet of nauwelijks hart- en vaatziekten, kanker en diabetes hebben. De grootste doodsoorzaken van Westerse mensen nauwelijks of niet aanwezig in sommige gemeenschappen? Ik raakte gefascineerd.

Om mijn kennis te verdiepen behaalde ik een certificaat in Plant Based Nutrition aan de Cornell Universiteit, waar al deze onderwerpen uitbundig aan bod kwamen. Een thema dat terugkomt bij alle onderzoeken en boeken die ik gelezen heb, was dat het totaalpakket van je dagelijkse voedselkeuzes enorme impact heeft op heel veel levensgebieden.

De voedingsindustrie is niet voor niets de grootste sector van onze economie. Voeding beïnvloed onze gezondheid, het milieu, klimaatverandering, economische ongelijkheid en politiek.

Optimale gezondheid
We weten allemaal dat een mediterraan dieet hoog in plantaardige voeding gezond is, maar wat gebeurt er als we nog verder richting plantaardige voeding bewegen? Onderzoekers als Dr. Dean Ornish, Dr. Esselstyn en Dr. T. Colin Campbell geven hier antwoord op door met hun onderzoek aan te tonen dat de nummer één doodsoorzaak in de wereld, namelijk hart- en vaatziekten (en veel andere westerse ziekten), voorkomen en genezen kan worden met voeding!

Mijn doel met The Healthy Heart is om deze levensbelangrijke informatie algemeen bekend te maken. Met deze kennis kan hart- en vaatziekten tot het verleden behoren en kunnen er miljoenen levens gered worden. De hoofdfocus van The Healthy Heart ligt op het bereiken van optimale gezondheid. 

The Healthy Heart biedt alle training, verander strategieën, begeleiding, achtergrondinformatie en recepten die je nodig hebt om jezelf ‘Heart Attack Proof’ te maken.

Lees meer over IJsbrand Straatman