Pijn op de borst? Alarm!

Als u regelmatig een drukkend gevoel op de borst ervaart, of steken in de hartstreek voelt, dan kan dat betekenen dat u hart- en vaatziekte heeft. Hoe dit voelt kan van persoon tot persoon verschillen. De pijn kan uit het niets komen, of langere tijd sluimeren. Vaak bij inspanning of stress. Heeft u dit soort klachten? Onderneem dan actie.

Op het moment dat je hartspier te weinig zuurstof krijgt, kan dit zorgen voor pijn op de borst. Dit heet angina pectoris. Naast beweging en toegenomen stress, kunnen heftige emoties ook een rol spelen. Vaak wordt de druk veroorzaakt door een vernauwing in de kransslagaders. Als de pijn uitstraalt naar de armen, hals en kaak, duidt dit vaak op hartklachten. De bekendste hartaandoening is een hartinfarct.

Wat nu?
Pijn op de borst hoeft echter niet meteen te betekenen dat u een hartaandoening heeft. Er zijn verschillende oorzaken die pijn op de borst kunnen veroorzaken. Omdat het voor uzelf erg moeilijk is om de oorzaak vast te stellen, is het belangrijk om bij blijvende klachten altijd uw huisarts te raadplegen.

Blijkt u hart- en vaatziekten te hebben, of wilt u dit voorkomen? Weet dan dat u met leefstijl grote controle kunt uitoefenen op uw eigen gezondheid. Uit de INTERHEART-studie blijkt bijvoorbeeld dat 90% van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten te maken heeft met leefstijl. Door het positief veranderen van je voeding en leefstijl, kun je grote invloed uitoefenen op je eigen gezondheid.

Mensen die The Healthy Heart Program en vergelijkbare programma’s doorlopen hebben, zijn vaak al na 3 tot 4 weken af van de drukkende pijn op de borst, door gezonder te eten, meer te bewegen en door beter met stress om te gaan. Ook aan dit laatste wordt aandacht gegeven in The Healthy Heart Program.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates! 

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg de beste tips voor meer energie, een gezond hart en lichaam!

Aanmelden
Close

50% Compleet

GRATIS CONSULT AANVRAGEN

Vraag vrijblijvend een consult aan door onderstaand formulier in te vullen. Slechts 20 plekken per maand beschikbaar.