Aanhoudende vermoeidheid, onrustig gevoel over uw gezondheid?

Springend op het podium demonstreert Jan Pauw (75 jaar oud) zijn goede fysieke conditie, maar dit is niet altijd zo geweest. Het is 8 oktober en we zijn in Amsterdam met The Healthy Heart. Na een interessante lezing van artsen Heleen en Alphonse Roex komt Jan Pauw trots en stralend het podium op om zijn verhaal te delen.

Het verhaal van Jan begint in 2014. Na een griepje krijgt Jan voor de eerste keer pijn op de borst. Hij denkt dat het te maken heeft met de griep en besluit er niets mee te doen. In 2016 wordt Jan opgenomen in het ziekenhuis in verband met een longontsteking.

Daar wordt ook vastgesteld dat hij drie kransslagadervernauwingen heeft. Begin 2017 hoort hij in het UMC Utrecht dat er een bypassoperatie nodig is, maar dat deze moeilijk uitvoerbaar is vanwege de ernstig ontstoken kransslagader. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat na de operatie pijnklachten zullen blijven. Een gevaarlijke situatie dus. 

Gezond eten
Jan at altijd altijd “gewoon” gezond, dacht hij. Hollands met veel groente en een stukje vlees. Toch loopt hij deze ziekte op. Een vriend van hem raadt het boek ‘Prevent and Reverse Heart Disease’ aan van dr. Caldwell Esselstyn. Hierin legt dr. Esselstyn met wetenschappelijke onderbouwing uit dat je hart- en vaatziekten kunt voorkomen en genezen met een gezond plantaardig eetpatroon.

Jan besloot de operatie ten minste een half jaar uit te stellen, en zich strikt te houden aan het hoogwaardige plantaardige dieet. In januari 2017 begint Jan met het plantaardige eetpatroon: “Toen we hoorden dat mijn conditie zodanig slecht was en dat ik lastig te opereren was, zijn we dezelfde avond begonnen met het eetpatroon”.

Het resultaat
Jan merkt duidelijke verbetering al na twee maanden. Hij gaat al snel over van vier naar twee medicijnen. Nu slikt hij alleen nog een cholesterolverlager en een lichte bloedverdunner. Zijn totale cholesterol zakt van 6,5 naar 3,1 en het LDL-cholesterol van 3,7 naar 0,9. De bloeddruk gaat van 136/82 naar 114/74.

Vergelijkend met een bypassoperatie zegt Jan: “als ik een operatie zou hebben gehad en alles goed was verlopen, was ik waarschijnlijk nog zwaar patiënt geweest met een heftige – en zeer kostbare - operatie achter de rug”.

Mensen die dagelijks medicijnen slikken hebben vaak allerlei bijwerkingen. De bijwerkingen van het gezonde plantaardig eetpatroon die Jan ervaart zijn:

  • Geen tandvleesontsteking meer
  • Geen Rosacea meer (een droge rode huid in het gezicht)
  • Meer energie
  • Verbeterde stoelgang: “Het eten dendert door de darmen”, aldus Jan.
  • Verbeterde conditie: tot 2014 had Jan een goede conditie, die werd langzaam minder goed, totdat wandelen op een normaal tempo niet meer mogelijk was. Dikwijls zei Jan tegen zijn vrouw Henny: ‘Loop toch niet zo hard’. Nu merkt Jan dat hij onbeperkt stevig kan wandelen en zelfs het hardlopen al weer wat kan oppakken. 

“Soms is het frustrerend te zien dat mensen lijden aan hart- en vaatziekten, terwijl dat in praktisch alle gevallen niet hoeft”. En dit is precies de motivatie van Jan om zijn verhaal met zoveel mogelijk mensen te delen. Jan gunt iedereen hetzelfde als wat hij heeft mogen ervaren met gezonde plantaardige voeding, want voorkomen is beter dan genezen.

Blog geschreven door Petricia Siepman

Ervaar nu ons online programma

Meld je nu aan

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.